Ook Didier Bellens duikt op in Panama Papers
Foto: BELGA

Een nieuwe klinkende topnaam is opgedoken in de Panama Papers. De vroegere topman van Belgacom, de intussen overleden Didier Bellens, zou tijdens zijn tijd als baas van de telecomgroep in een fonds gezeten hebben met veroordeelde fraudeurs op de Britse Maagdeneilanden. Dat melden De Tijd, Knack, MO* en Le Soir.

Van 14 juni 2007 tot 2 juni vorig jaar was Didier Bellens een van de bestuursleden van Calpe Investment Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Het gaat om een 'aandelen- en investeringsholding' die is opgezet met de hulp van een adviseur in Gibraltar, nog een belastingparadijs.

Het was een schermconstructie voor beleggingen die in werkelijkheid gebeurden vanuit België en Zwitserland. Op de Britse Maagdeneilanden bestond het fonds alleen op papier, met een postbusadres van Mossack Fonseca.

Bellens leidde al die jaren het fonds met verdachte zakenpartners, zoals de Italiaanse vermogensbeheerder Giovanni Paganini. Die pleegde eind 2012 zelfmoord nadat uitkwam dat hij 120 miljoen euro had verduisterd.

De onlangs overleden Bellens stond vanaf 2003 tien jaar lang aan het hoofd van Belgacom (nu Proximus). Volgens de woordvoerder van Proximus heeft de ex-topman de groep nooit op de hoogte gebracht van zijn “activiteiten” op de Britse Maagdeneilanden.

De media melden ook nog dat verschillende Fransen die in België zakelijk fortuin hebben vergaard, zoals Alex Bongrain, Waldemar Kita en Jean-Denis Sarraquigne, schermbedrijven hebben op de Britse Maagdeneilanden. In totaal staan meer dan 700 Belgen of mensen die in België wonen in de gelekte documenten.