Ook Dominique Strauss-Kahn genoemd in Panama Papers
Foto: AFP

Maar liefst 31 bedrijven werden opgericht in belastingparadijzen door LSK, de Luxemburgse investeringsmaatschappij waar Dominique Strauss-Kahn tot november 2014 voorzitter van was. Dat werd bevestigd door Le Monde, die de Panama Papers in kon kijken.

LSK (Leyne Strauss-Kahn & Partners) heeft klanten geholpen om vennootschappen op te richten op de Seychellen, op de Britse maagdeneilanden, in Panama en in Hong Kong. Le Monde kwam dat te weten omdat de Franse krant inzage kreeg in de documenten van het advocatenkantoor Mossack Fonseca. De praktijken gebeurden via een filiaal met de naam Assya Asset Management.

Die bedrijven werden opgericht voor klanten met verschillende profielen. ‘Van Franse rijke particulieren, Aziatische audiovisuele producenten tot een belangrijke Parijse ontwikkelingsgroep’, klinkt het.

De meeste van de vennootschappen dienden om rekeningen te openen in Zwitserland, Luxemburg, Panama of Hongkong. Het is een ‘techniek’ die vaak wordt gebruikt om de ware identiteit van de begunstigden van de fondsen te verstoppen.

Wanneer Le Monde de entourage van ex-baas van het Internationaal Monetair Fonds Strauss-Kahn ermee confronteerde, werd zijn betrokkenheid ontkend. LSK, nu failliet, zou zich al bezig gehouden hebben met offshorepraktijken voor de komst van Strauss-Kahn in oktober 2013. En tijdens zijn voorzitterschap van LSK ‘hield hij zich niet bezig met het dagelijks beheer van de fondsen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in