België neemt 100 asielzoekers uit Griekenland over
Dirk Van Den Bulck, commissaris-generaal voor de vluchtelingen. Foto: Filip Claus
In het kader van het Europese spreidingsplan voor asielzoekers die in Italië en Griekenland vastzitten, heeft ons land aan de Commissie een bijkomende belofte gedaan om 100 asielzoekers uit Griekenland over te nemen, vooral Syriërs en Irakezen.

Bij een eerste belofte maanden geleden had ons land 30 plaatsen beschikbaar gesteld voor asielzoekers in Italië. Daarvan zijn nog maar 24 overgekomen. Nu zal België bijkomend nog 100 asielzoekers uit Griekenland overnemen.

Dat zegt de commissaris-generaal voor de vluchtelingen, Dirk Van den Bulck, aan De Standaard en bevestigt Theo Francken aan persagentschap Belga. 'Dit is onze eerste inspanning vanuit Griekenland', zegt Francken.

Kwestie van dagen of weken

De EU-lidstaten bereikten vorig jaar na veel discussies een akkoord om, op vrijwillige basis, 160.000 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië over te nemen. Ons land engageerde zich om ongeveer 3.800 asielzoekers over te nemen.

Zolang de grenzen niet dichtgingen, bleef het spreidingsplan in veel lidstaten dode letter. De voorbije weken riep de Europese commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos, alle lidstaten op om meer te doen. Hij wil naar 6.000 relocaties van asielzoekers per maand gaan.

Volgens Dirk Van den Bulck is het een kwestie van dagen of weken voor de asielzoekers aankomen. Ze zullen de normale asielprocedure doorlopen.

Om voor relocatie in aanmerking te komen, moeten de asielzoekers in Griekenland geregistreerd zijn. ‘Het zal vooral gaan om mensen die al op het vasteland zijn’, zegt Van den Bulck.

In het kader van die andere deal, tussen de EU en Turkije (waarbij Griekenland eerst alle vluchtelingen per boot naar Turkije terugstuurt en Europa daarna evenveel vluchtelingen vanuit Turkije overneemt) zegt het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dat de Belgische asielinstanties klaar zijn om ‘op zeer korte termijn vluchtelingen uit Turkije op te vangen’. Een datum kan daarop nog niet worden gekleefd. Griekenland zou pas vrijdag weer een boot met vluchtelingen terugsturen.

Francken: 'Laagste aantal asielzoekers in zeven jaar'

De voorbije maand hebben 1.374 mensen asiel aangevraagd in ons land. Het is al van februari 2009 geleden dat het er zo weinig waren. De daling is sinds begin dit jaar ingezet: in januari vroegen nog 2.842 mensen asiel aan, in februari maar 1.523. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In december vorig jaar klokte België nog af op liefst 5.238 aanvragen. Het aantal van vorige maand ligt ook lager dan dat van maart vorig jaar (1.755) - vóór de vluchtelingencrisis dus losbarstte.

Volgens experts heeft de forse daling veel te maken met het sluiten van de Balkanroute, waardoor veel vluchtelingen blijven vastzitten in Griekenland. Maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) denkt dat de vluchtelingenstroom uit Syrië, Afghanistan en Irak voorlopig laag zal blijven.

De lage instroom betekent ook dat niet alle opvangplaatsen die ons land de voorbije maanden uitbouwde, bezet zijn. 88 procent van de ongeveer 35.600 plaatsen zijn momenteel ingenomen. Als dat het geval is, trekt Francken naar het kernkabinet om het aantal opvangplaatsen af te bouwen.