Operatie Kelk: Vangheluwe, Danneels en Léonard niet vervolgd voor schuldig verzuim
Foto: BELGA
Het strafonderzoek Operatie Kelk naar schuldig verzuim door kerkelijke oversten is na bijna zes jaar afgerond. In zijn eindvordering vraagt het federaal parket om niemand te vervolgen, omdat de beweerde feiten 'manifest verjaard' zijn.

Oud-bisschop Roger Vangheluwe, kardinaal Godfried Danneels, voormalig aartsbisschop André-Joseph Léonard en andere geestelijken zullen zich niet voor de strafrechter hoeven te verantwoorden voor mogelijk schuldig verzuim in de aanpak van pedofiele geestelijken. Het federaal parket laat vandaag weten dat het aan de raadkamer van Brussel zal vragen om niemand door te verwijzen. Na bijna zes jaar onderzoek en een juridische procedureslag dreigt Operatie Kelk daarmee dus op niets uit te draaien.

Het strafonderzoek begon op 24 juni 2010. Het Brussels gerecht deed toen met veel machtsvertoon huiszoekingen bij het aartsbisschoppelijk paleis, de Sint-Romboutskathedraal en de woning van kardinaal Danneels in Mechelen om te zoeken naar bewijzen dat kerkelijke oversten feiten van seksueel misbruik door geestelijken in de doofpot hadden gestopt. Ook bij de toenmalige commissie-Adriaenssens, waar 475 slachtoffers een dossier over misbruik in de kerk hadden ingediend, viel het gerecht binnen.

Door de vele meldingen van slachtoffers werd het strafonderzoek algauw overgenomen door het federaal parket. 83 slachtoffers stelden zich tussen augustus 2010 en december 2012 bij het federaal parket burgerlijke partij.

In de eindvordering staan uiteindelijk de namen van 68 verdachten van seksueel misbruik en/of schuldig verzuim, door vorderingen van de burgerlijke partijen of door bijkomende vorderingen van het federaal parket. Niet alle slachtoffers die een klacht met burgerlijke partijstelling hebben ingediend, bleken de naam van hun dader nog te kennen.

Salesianen

Wat betreft het seksueel misbruik blijkt dat vier verdachten eerder al voor feiten zijn veroordeeld, zevenendertig verdachten overleden zijn en alle andere feiten verjaard zijn, waardoor niemand nog kan worden vervolgd. Alleen het onderzoek naar pater Jan V. loopt nog. De pater verblijft in Brazilië, waar hij al jaren een weeshuis leidt. Het federaal parket zal later beslissen of het Jan V. voor de rechter wil brengen.

Volgens onze informatie werden een tiental geestelijken verdacht van schuldig verzuim. De bekendste namen zijn die van oud-bisschop Vangheluwe, kardinaal Danneels en voormalig aartsbisschop Léonard. Daarnaast gaat het volgens onze informatie om een voormalig president van het Grootseminarie in Sint-Truiden, een voormalig vicaris-generaal van het bisdom Doornik, een priester-leraar van de Abdijschool van Zevenkerken, een oud-priester uit Moeskroen en twee paters Salesianen van Don Bosco.

Maar ook voor hen stelt het federaal parket vast dat, 'zo het onderzoek al toegelaten had verdachten te identificeren, de beweerde feiten manifest verjaard zijn, zodat een verdere analyse ten gronde naar schuld of onschuld op strafrechtelijk vlak niet aan de orde is'.

'Het betreft hier een juridisch-technische beoordeling van strafrechtelijke aard en geen antwoord op vragen van burgerrechtelijke, ethische of deontologische aard.'

Op 28 april komt de zaak voor het eerst voor op de raadkamer.