OVERZICHT. Buitenlandse namen in de Panama Papers
Onder andere Lionel Messi, de IJslandse premier Gunnlaugsson, de Franse voetballegende Michel Platini en de Oekraïense president Petro Poroshenko duiken op in de Panama Papers. Foto: rr

Bij het doornemen van 11 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonsecca duiken de namen op van 140 politici uit meer dan 50 landen. Zij hadden constructies opgezet voor offshorebedrijven in 21 verschillende belastingparadijzen. Het is nog niet duidelijk of zij hiermee bewust de fiscus wilden misleiden.

Regeringsleiders, staatshoofden en hun familie

- Petro Poroshenko (president van Oekraïne): de pro-Europese president van Oekraïne die beloofde de oligarchen aan te pakken is zelf een miljardair en eigenaar van het grootste chocoladebedrijf van het land. Dat de steenrijke chocoladekoning genoemd wordt in de Panama Papers is geen reden om hem te vervolgen, luidt het in een mededeling van het anticorruptiebureau in Kiev. “Krachtens de wet” kan de president geen voorwerp van gerechtelijk onderzoek zijn.

- Mauricio Macri (president van Argentinië): president van Argentinië sinds 2015. Was ook 8 jaar burgemeester van Buenos Aires en voorzitter van de populaire voetbalclub Boca Juniors. Macri ziet zelf na de onthullingen geen bewijs voor belastingfraude. De naam van Macri staat in de documenten van de zogeheten PanamaPapers als directeur van de op de Bahama’s ingeschreven onderneming Fleg Trading Ltd. Macri was geen aandeelhouder in het bedrijf en was daarom ook niet verplicht de door hem aangenomen rol van directeur in zijn belastingsaangifte te vermelden. Dat is zondagavond meegedeeld in een verklaring van het presidentschap. De in 1998 opgerichte en in 2009 weer opgedoekte firma maakte deel uit van de familieholding, die door Franco Macri, de vader van de president, werd bestuurd.

- Sigmundur Gunnlaugsson (premier van Ijsland): was tijdens de bankencrisis van 2008 drijvende kracht achter een strengere aanpak van de banken. Ledidde de Progressieve Partij naar de overwinning in 2013 en werd met zijn 38 jaar de jongste IJslandse premier. Ontkent boos dat hij ooit een offshore firma heeft gehad. Ook twee andere IJslandse ministers worden genoemd op de lijst.

Gunnlaugsson zou in de herfst van 2007 samen met zijn latere vrouw aandeelhouder zijn geworden van het schermbedrijf Wintris Inc. op de Britse Maagdeneilanden. Miljoenen dollars zouden daar naartoe gevloeid zijn, die de partner van Gunnlaugsson van haar vader had geërfd. Toen hij lid van het IJslands parlement werd in 2009, had Gunnlaugsson geen gewag gemaakt van de aandelen. Een online-petitie voor het ontslag van de premier in het land met 320.000 inwoners verzamelde al 24.000 handtekeningen. Maar de premier wijkt niet. “Ik was niet van plan om wegens deze zaak op te stappen en zal ook niet opstappen omwille van deze zaak”, verklaarde de regeringsleider.

- Ex-premiers van Georgië, Irak, Jordanië, Qatar en Oekraïne.

- Ook de huidige president van de Verenigde Arabische Emiraten en de hele familie van president van Azerbeidzjan Aliyev (vrouw, dochters, zoon, zus) komen voor in de lijst,

- Ian Cameron, de intussen overleden vader van de Britse premier David Cameron, prijkt ook op de lijst. Ian Cameron richtte Blairmore Holdings mee op in 1980 en was lange tijd directeur van het investeringsfonds, dat voor in totaal tientallen miljoenen Britse pond aan kapitaal van rijke families beheerde. Blairmore Holdings slaagde er naar informatie van The Guardian in om 30 jaar lang geen cent aan belastingen op zijn winst te betalen in het Verenigd Koninkrijk. Het stelde daarvoor jaarlijks tot wel vijftig Bahamanen tewerk die het papierwerk moesten ondertekenen.

- Hosni Moebarak (ex-president van Egypte)

- Nawaz Sharif (premier van Pakistan)

- Salman (koning van Saoedi-Arabië)

- Familieleden van de Chinese president Xi Jinping

- Tante van de Spaanse koning Juan Carlos: Pilar de Borbon is een oudere zus van de vroegere Spaanse vorst. Zij is fondsenwerver voor tal van liefdadigheidsorganisaties en hoofd van de internationale ruiterfederatie.

- Neef van Syrische president Assad: De gebroeders Rami en Hafez Maklhlouf zijn neven van de Syrische president en controleren economische sleutelsectoren zoals olie en telecom. Internationale sancties zijn uitgevaardigd omwille van hun rol in het brutaal neerslaan van pro-democratische betogingen.

- Mensen uit de entourage van de Russische president Vladimir Poetin: De gebroeders Arkady en Boris Rothenberg zijn jeugdvrienden van Poetin, met wie ze samen actief waren in het judo. Ze werkten zich onder zijn bewind op tot steenrijke ondernemers. Zij zouden geprofiteerd hebben van contracten ter waarde van 7 miljard euro rond de Olympische Winterspelen in Sochi. Een andere jeudgvriend van Poetin die op de lijst voorkomt is Sergey Roldugin, een cellist van wereldformaat. Poetin zelf wordt niet bij naam genoemd. Toch ziet het Kremlin in de onthullingen een campagne van het Westen om de president in diskrediet te brengen. “Hij is het mikpunt van een desinformatiecampagne”, luidt het volgens zijn woordvoerder. Hij ziet de hand van de Amerikaanse inlichtingendiensten in het gegevenslek.

- Plastisch chiruirg Jerome Cahuzac schopte het tot Franse minister van Economie en Financiën, maar moest in 2013 aftreden nadat hij loog tegen president Hollande over het bezit van buitenlandse rekeningen.
 

Sportwereld

- Lionel Messi: Messi komt in mei overigens in Spanje voor de rechter wegens een andere zaak van fiscale fraude. Hij ontweek voor meer dan 4 miljoen euro aan belastingen door zijn inkomsten uit portretrechten naar fictieve vennootschappen in belastingparadijzen door te sluizen.

Daarnaast komen ook meer dan 20 voetballers of ex-spelers uit Brazilië, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Servië, Nederland en Zweden voor in de lijst. De bekendsten zijn Andy Cole, Diego Forlán, Valeri Karpin, Edú en Iván Zamorano.

- Michel Platini: Deed een beroep op Mossack Fonsecca om een offshorevennootschap in Panama op te richten in 2007 - uitgerekend in het jaar dat hij op de voorzittersstoel van de Europese voetbalbond belandde.

- Juan Pedro Damiani: Vooraanstaand lid van de ethische commissie van de FIFA

- Carlos Moyà (tennis)

- Nico Rosberg (Formule 1)

- Dopingarts Eufemiano Fuentes

- Fifa-voorzitter Gianni Infantino

Economie

- Lakshmi Mittal (staalmagnaat)

Dominique Strauss-Kahn: voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds en ex-voorzitter van de Luxemburgse investeringsmaatschappij LSK. 
 

Film

- Jackie Chan: De 61-jarige acteur en kungfu-expert uit Hongkong heeft zes schermvennootschappen.

- De Spaanse cineast Pedro Almodovar.