Minstens zes van de rijkste Belgische families duiken op in Panama Papers
Foto: Photo News

Minstens zes van de Belgiës rijkste families duiken op in het datalek van Mossack Fonseca. Dat schrijven Knack, De Tijd, MO* en Le Soir, die het Belgische luik van de zogenaamde Panama Papers onderzochten. In totaal staan meer dan 700 Belgen in de documenten, die volgens De Tijd hun exotische schermbedrijven voornamelijk te danken hebben aan adviseurs, advocaten en andere tussenpersonen uit Luxemburg.

Maandag raakte al bekend dat showman Franco Dragone en de familie de Spoelberch, de rijkste Belgsiche familie en een van de drie belangrijkste aandeelhouders van AB Inbev, in de Panama Papers opduiken.

Volgens de vier media staan er nog minstens vijf andere rijke Belgische families in de documenten. Zo is Sebastiaan Saverys, de oprichter van het bedrijf Stevia One en de zoon van Marc Saverys, een van de nazaten van de scheepswerf van Temse, aandeelhouder van Grand Platinum Limited, een offshore die opgericht is op de Britse Maagdeneilanden.

Een andere familie die opduikt is die van Eddy Van Den Broeke, die het Antwerpse bedrijf Eres uitbouwde tot een belangrijke internationale speler. Van Den Broeke was volgens de documenten de uiteindelijke begunstigde van minstens vijf offshores op de Britse Maagdeneilanden, opgericht tussen 2005 en 2008.

Daarnaast waren zes leden van de familie Kandiyoti, die aan het hoofd staat van textielhandel Chemitex, tussen 1994 en 2005 directeur of gevolmachtigde van zes offshore vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, net als Gery De Cloedt, telg van baggerfamilie De Cloedt, die eveneens opduikt als gevolmachtigde van twee offshores op de Maagdeneilanden.

De zesde familie is de familie Swenden, bekend van de baksteenindustrie in de Rupelstreek. Eric Swenden, ex-topman van voedingsbedrijf Vandemoortele, en drie naaste familieleden, tot slot, deden beroep op vijf Panamese offshores.

Voormalig topvoetballer

Ook voormalig Nederlands voetbalinternational Clarence Seedorf is een van de namen die in het onderzoek worden genoemd. In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers voor. Dat maakten de Nederlandse kranten Trouw en Het Financieele Dagblad bekend.

Volgens de kranten draait het bij Seedorf allemaal om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Begin januari 2005 sloot Seedorf Racing een contract met Image Building Ltd, een bedrijf dat amper een week daarvoor was opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Image Building betaalde 640.000 euro voor de sponsorrechten en noemde in het contract de Italiaanse juweliersketen Morellato als uiteindelijke sponsor.

Het contract werd echter doorverkocht aan het Nederlandse bedrijf Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Uiteindelijk betaalde Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkwam. Ondanks herhaalde verzoeken wilde Seedorf niet reageren, aldus Trouw.

Gerecht Panama opent onderzoek

Het Panamese gerecht start een onderzoek naar het wereldwijde schandaal van belastingontduiking, zo kondigt het openbaar ministerie (OM) aan. 'De feiten die in de nationale en internationale media beschreven worden, maken het voorwerp uit van een onderzoek', stelde het OM in een verklaring.

'Het doel van het onderzoek is om vast te stellen of er strafbare feiten zijn gepleegd, en door wie, alsook het vaststellen van de eventuele financiële schade', zo klinkt het nog.

Frankrijk, Spanje en Australië openden al een onderzoek in de nasleep van de onthullingen, die gebeurden op basis van 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca.

Belastingparadijs

Mossack Fonseca zelf noemde de onthullingen 'misdadig' en sprak van e'en aanval' op Panama, dat er regelmatig van beschuldigd wordt een belastingparadijs te zijn. Dat laatste wordt door het land zelf tegengesproken, en de regering kondigde zondag aan om 'krachtdadig' te zullen meewerken met het gerecht in het geval van een gerechtelijk onderzoek.

Het openbaar ministerie erkende dat de hoeveelheid en de complexiteit van de informatie ongezien zijn, maar zei tegelijkertijd alle beschikbare instrumenten te zullen inzetten om het onderzoek goed te kunnen voeren.