'Onderzoek naar Panama Papers wordt absolute prioriteit'
Foto: Bart Dewaele

Een groot onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) zou 214.000 offshore-bedrijven blootgelegd hebben in 21 fiscale paradijzen. In de zogeheten ‘Panama Papers’, die ook door Le Soir, Knack en De Tijd werden bestudeerd, staan naast de nodige beroemdheden ook 732 Belgen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil extra inspanningen leveren om manifeste belastingontwijking aan te pakken.

'Dit ziet er allemaal heel indrukwekkend uit', reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op de informatie in de 'Panama Papers. 'Ik heb de zaak al uitgebreid doorgenomen met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI)', zei hij in De Ochtend op Radio 1. 'Ik wil niet met een beschuldigende vinger in welke richting dan ook wijzen. De BBI moet deze zaken nu ernstig onderzoeken. Dat wordt de komende weken een absolute prioriteit. Bij wantoestanden zullen we zeker ingrijpen.'

Minister Van Overtveldt ziet twee 'maatregelen die zich opdringen'. 'Blijkbaar is het niet zo moeilijk om geld in Panama te parkeren. We moeten streven naar een juridisch sluitende identificatie van alle betrokkenen in België. Wat hier gebeurd is, is mogelijk strikt genomen niet onwettig, maar dat maakt het niet onbevraagdbaar. We moeten bijkomende inspanningen leveren, op Europees en op Belgische niveau, om manifeste belastingontwijking onder de loep te nemen. Op dat vlak zitten wij goed met de Kaaimantaks, die de fiscus toelaat om ook in niet echt onwettelijke belastingconstructies te kijken en om, indien nodig, tot belasting over te gaan.' 

Van topsporters tot misdadigers

De Panama Papers zijn documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca die gelekt werden aan de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Daarin de gegevens van offshore-bedrijfjes die werden opgezet in fiscale paradijzen. Volgens Le Soir gaat het om 1.500 keer meer documenten dan bij de WikiLeaks uit 2010. 

In het onderzoek worden toppolitici, sportsterren en echte misdadigers genoemd. Onder andere de premier van IJsland, de Russische president Vladimir Poetin, president Petro Poroshenko van Oekraïne en diens entourage, zes Britse Lords, de Egyptische ex-president Moebarak, de Syrische president Bashar al-Assad en een resem sjeiks uit de Golfstaten.

Andere namen die opduiken in het schandaal zijn die van stervoetballer Lionel Messi, acteur Jackie Chan, staalmagnaat Lakshmi Mittal en de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson.

Ook opmerkelijk zijn de namen van de Brazilianen Jorge Paulo Lemann, Marcel Herrmann Telles en Carlos Alberto Sicupira. Die bezitten naast aandelen bij Burger King en Heinz (van de vrouw van John Kerry) ook 23 procent van de aandelen van InBev.

Belgen

Andere namen van bedrijven en betrokkenen, ook die van 732 Belgen, zullen de komende dagen en weken onthuld worden. Daarbij volgens Le Soir onder andere ‘grote fortuinen, artiesten, mensen uit de adel, dokters en apothekers, fiscale experten, textielbaronnen, academici, mediabonzen, captains of industry en enkele bekenden van het gerecht’.

De Tijd onthulde al dat de de bedrijfjes van de Belgen zich op de Britse Maagdeneilanden (539), in Panama (314) en op de Seychellen (177) bevinden. De meeste belastingontduikers wonen volgens de kran in Vlaanderen of in het Brussels Gewest. ‘We identificeerden 178 mensen uit Brussel, 161 uit Antwerpen, 47 uit Vlaams-Brabant, 35 uit West-Vlaanderen, 25 uit Oost-Vlaanderen en 21 uit Limburg.’