Nieuwe Turkse beschietingen op Syrisch grondgebied
archiefbeeld Foto: AP

Turkije heeft zaterdag opnieuw doelwitten in het noorden van Syrië bestookt. Volgens de gezagsgetrouwe Turkse media werden posities van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) geviseerd. Indien dat klopt, schendt Ankara het Syrische bestand niet - dat voorziet in een wapenstilstand met uitzondering voor de strijd tegen IS en al-Qaida (Jabhat al-Nusra). Het blijft uiteraard wel een schending van de Syrische soevereiniteit. Afgaande op wat de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties zegt, lijkt het eerder waarschijnlijk dat Koerden worden geviseerd: volgens Vitaly Tsjoerkin is Turkije de hoofdleverancier van wapens en ander militair tuig aan IS.

Volgens het Turkse agentschap Dogan werden vanuit de grensregio van Kilis IS-doelwitten bestookt nabij de stad Azaz. Die beschietingen werden voorafgegaan door luchtaanvallen door de door de VS geleide coalitie. Volgens Ankara is IS verantwoordelijk voor een of meer zelfmoordaanslagen die dit jaar in Turkije zijn gepleegd.

Intussen heeft Moskou de VN-Veiligheidsraad bewijsmateriaal voorgelegd van illegale Turkse wapenleveringen aan IS in Syrië. Turkije levert de wapens en het militaire materieel via ngo’s, schrijft Tsjoerkin aan de V-Raad. In dat schrijven worden verscheidene ngo’s, waaronder ook niet-Turkse, opgesomd. De levering, aldus nog de Russische ambassadeur, gebeuren via checkpoints over land, maar ook over het water (de Eufraat).

Eerder meldde de Russische nieuwszender Russia Today al dat Ankara betrokken is in de illegale oliehandel en het smokkelen van antiek door IS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig