Betogingen en tegenbetogingen Génération Identitaire verboden in heel Brussel
Rudi Vervoort. Foto: BELGA

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft vrijdag officieel het besluit goedgekeurd dat de “xenofobe bijeenkomsten” van het Franse Génération Identitaire op het grondgebied van het Hoofdstedelijk Gewest verbiedt. Ook de tegenbetogingen die op de sociale media werden aangekondigd, zijn niet toegelaten.

De extreemrechtse groepering Génération Identitaire kondigde enkele dagen geleden aan dat ze komend weekend op het Gemeenteplein in Sint-Jans-Molenbeek wil betogen tegen de islam, in de nasleep van de aanslagen van 22 maart. Nadat de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans al een verbod had uitgevaardigd tegen de betoging, werd woensdag op een coördinatievergadering beslist dat de Brusselse minister-president Rudi Vervoort een besluit zou uitvaardigen dat alle aan Génération Identitaire gelieerde betogingen verbiedt, dus ook tegenbetogingen.

Minister-president Vervoort heeft die beslissing nu uitgevoerd. 'Een oproep tot haat tolereren we niet. In deze onrustige tijden moeten we de sociale samenhang en het samenleven met kracht en vastberadenheid beschermen', zegt hij. Vervoort roept de bevolking ook op rustig te blijven 'in deze bijzonder moeilijke omstandigheden'.

Hij wijst erop dat de genomen maatregel de eerste is in zijn soort sinds de bevoegdheid veiligheid aan de Brusselse minister-president werd toegekend in het kader van de zesde staatshervorming. De maatregel 'zorgt ervoor dat de burgemeester en de korpschefs van de politiezones een gemeenschappelijke basis hebben voor een gecoördineerde aanpak', zegt Vervoort.

Woensdagavond riep Génération Identitaire zijn aanhangers al op om zaterdag niet te gaan betogen in Molenbeek. 'We nemen akte van het verbod', klonk het in een video op Facebook.