De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft zijn langverwachte Model 3 voorgesteld. Die is twee keer goedkoper dan eerdere modellen. Tesla heeft naar eigen zeggen al meer dan 115.000 bestellingen gekregen voor de wagen.

Model 3 moet vanaf eind volgend jaar op de markt komen, met een basisprijs van zowat 35.000 dollar (ongeveer 30.800 euro). Dat is de helft van de twee andere modellen die Tesla momenteel verkoopt, de berline Model S en de crossover Model X. Voor die modellen beginnen de prijzen vanaf 70.000 dollar.

De basisvariant van Model 3 kan met een volledig opgeladen accu ruim 345 kilometer afleggen en versnelt in zes seconden van nul tot een snelheid van bijna 100 kilometer per uur.

Andere details:

  • Model 3 zal uitgerust zijn met de technologie van de bestaande modellen waarmee hij zelf kan sturen en botsingen kan vermijden.
  • ‘Supercharging’, waarmee de auto aan een speciaal laadstation snel kan opladen, moet een standaardoptie worden. Tegen het einde van 2017 moeten er wereldwijd zo’n 7.200 van die laadstations zijn.
  • Voor en achteraan heeft de auto laadruimte voorzien. Volgens Musk moet de auto ruimer aanvoelen dan gelijkaardige auto’s met een verbrandingsmotor. Meer beenruimte, benadrukt hij.

Eens de productie vlot verloopt wil Tesla zo’n 500.000 voertuigen per jaar maken, zei topman Elon Musk bij de presentatie. De populariteit van het ‘betaalbare’ model zal belangrijk zijn voor de levensvatbaarheid van het bedrijf op lange termijn. Ook Tesla's batterijfabriek in Nevada is afhankelijk van de nieuwe auto. Het langetermijnplan is de complete uitroeiing van de verbrandingsmotor ten voordele van de elektrische auto. 

Intussen lopen de bestellingen al binnen. ‘Het totale aantal bestellingen voor Model 3 in de voorbije 24 uur is nu de 115.000 voorbij’, aldus Musk.

Het is best mogelijk dat de allereerste prijzenslag in de elektrische automarkt eraan komt. Zo komt Model 3 rechtstreeks in concurrentie met de Chevrolet Bolt, een volledig elektrische wagen van GM, die na overheidsincentives, 30.000 dollar zal kosten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in