Officieel is Oost-Congo niet langer ‘in oorlog’. Maar in de provincies Noord- en Zuid-Kivu zijn vandaag nog altijd meer dan zeventig gewapende groeperingen actief. Acht jaar na de reeks ‘De schande van Oost-Congo’, over het wijdverspreide seksueel geweld in de Kivu-streek, trekt journaliste Ine Roox terug naar het oosten van Congo, met nieuwe vragen.

Hoe gaat het vandaag met de overlevers van seksueel geweld? De Standaard zocht en vond Jeanne Mukuninwa terug, die acht jaar geleden in de krant getuigde over het geweld dat zij bij de rebellengroep FDLR had meegemaakt. Jeanne was toen al vier jaar opgenomen in het gespecialiseerde Panzi-ziekenhuis van Bukavu. In dS weekblad vertelt Jeanne dit weekend hoe het haar de voorbije acht jaar is vergaan.

De jonge vrouw was tweemaal het slachtoffer van ontvoering, en van een groepsverkrachting. Ze gaf zichzelf lange tijd daarvoor de schuld.

‘Maar nu weet ik dat ik er niets aan kon doen. Daarom moedig ik nu andere vrouwen aan om erover te praten, het er allemaal uit te gooien. Ik leg hen uit hoe ze zichzelf opnieuw moeten leren aanvaarden, hoe ze hun plek in de samenleving kunnen heroveren, en hoe ze financieel op eigen benen kunnen staan. Dat is een erg lange weg. Misschien heb ik die weg zelf nog niet helemaal afgelegd. Maar de meet komt nu toch wel in zicht.’

De directeur van dat ziekenhuis, dokter Denis Mukwege, groeide de voorbije jaren uit tot een internationale bekendheid. De Congolese arts is al tweemaal genoemd voor de Nobelprijs van de Vrede. Wat hebben zoveel wereldwijde aandacht, en fondsen betekend voor zijn ziekenhuis? Dat ziekenhuis blijkt een pareltje van professionaliteit, waar steeds meer aandacht wordt besteed aan psychosociale zorg.

En als het seksueel geweld in Oost-Congo werkelijk over zijn piek heen is, waarom vangt Panzi elke maand dan nog 170 verkrachte vrouwen op?

De Standaard trekt opnieuw naar Oost-Congo, vanaf zaterdag in dS Weekblad en daarna in de krant.

De Belgische organisatie Dokters van de Wereld werkt samen met dokter Mukwege in het Panzi-ziekenhuis van Bukavu.