Architecte Zaha Hadid overleden
Foto: ap

De bekende Britse-Irakese architecte Zaha Hadid is donderdag op 65-jarige leeftijd overleden in Miami na een hartaanval. Zo melden Britse media.

De 65-jarige Hadid werd in een ziekenhuis in Miami behandeld voor bronchitis en zou daar overleden zijn na een hartaanval, zo melden Britse media.

Hadid groeide op in het Irak van de jaren zestig en meldde zich in 1972 bij de Architectural Association in Londen. In 2012 werd ze geridderd tot Dame Commander of the Order of the British Empire en ze is nog steeds de enige vrouw die ooit werd bekroond met de Pritzker Prize (2004). Vorig jaar werd ze nog de Royal Gold Medal van de Britse architectenorganisatie RIBA toegewezen.

De afgelopen jaren heeft ze een hele reeks spectaculaire projecten afgerond, waaronder het Heydar Aliyev Center in Azerbeidzjan, het Londense Aquatic Center, het Opera House in Guangzhou en het Rosenthal Centre for Contemporary Art in Cincinnati.

In België tekende ze het nieuwe Havenhuis in Antwerpen, een gebouw in de vorm van een schip dat in het najaar van 2016 in gebruik zal worden genomen door de hoofdzetel van het havenbedrijf.

Kritiek

Maar Hadid krijgt ook al eens kritiek te slikken, bijvoorbeeld omdat ze een gebouw heeft ontworpen ter ere van de Azerbeidzjaanse president Heydar Aliyev die werd veroordeeld voor brutale schendingen van de mensenrechten.

Ze werd ook gehekeld omdat er berichten circuleren dat aan het Al Wakrah-voetbalstadion in Qatar voor de wereldbeker 2022 bouwvakkers werken in mensonterende omstandigheden, waarbij ook enkelen van hen zouden zijn omgekomen.

Haar ontwerp voor het olympisch stadion in Tokio, waar de openingsceremonie en het slot van de Olympische Spelen in 2020 moeten plaatsvinden, werd afgevoerd omdat ze geen rekening hield met de bouwkundige voorschriften in de buurt die geen superhoogbouw toelaten.