De vleesconsumptie is nefast voor het milieu, maar wat zou er gebeuren als iedereen ter wereld plots uitsluiten voor de vegetarische keuken kiest? Het wetenschappelijke YouTubekanaal AsapSCIENCE zocht het uit.

Als we met ons allen vegetarisch zouden gaan eten, zullen sommige weides met dieren en landbouwgrond waar men voedsel voor die dieren kweekt, bosrijke gebieden kunnen worden. De nieuwe gebieden zouden meer CO2-uitstoot kunnen absorberen en de klimaatopwarming tegengaan. Daarnaast toont het filmpje aan dat er in de vleesindustrie veel meer water nodig is dan om groenten en fruit te kweken.

Ondanks de positieve kanten zijn er ook potentiële nadelen verbonden aan een vegetarische wereldbevolking. Veel producten zoals detergent en make-up bevatten dierlijke bestanddelen waardoor de keuze plots minder zou worden. Daarnaast zouden landbouwgrond wellicht gebruikt worden om plantaardig voedsel te kweken, waardoor de bossen om onze lucht te zuiveren minder kansen zouden krijgen.

Ook mogen we niet vergeten dat dieren kwekenvoor meer dan een miljard mensen een fulltimejob is, en die plots werkloos zouden zijn. Bepaalde diersoorten zoals varkens zouden op termijn mogelijk verdwijnen.

Volgens AsapSCIENCE is vegetariër worden een langzaam proces, maar de trend gaat ook in de omgekeerde richting. De Indische bevolking, bijvoorbeeld, wordt rijker en consumeert meer vlees.