Marokko lonkt naar Russische en Chinese toeristen
Hassan II-moskee Foto: © Jan Wlodarczyk

Omdat Europeanen Marokko als vakantiebestemming links laten liggen, wil het land meer toeristen uit Rusland, China en West-Afrika aantrekken. Daarvoor worden nieuwe vluchtroutes uitgebouwd, heeft minister van Toerisme Lahcen Haddad laten weten.

De instabiliteit in nabijgelegen landen zoals Tunesië en Libië zorgt ervoor dat Europeanen minder snel een vakantie naar Marokko overwegen. Volgens de Marokkaanse minister van Toerisme Lahcen Haddad daalde het aantal toeristen uit Frankrijk - Marokko’s grootste markt van toeristen - afgelopen jaar met zeven procent.

Ook toeristen uit België, Spanje en Italië laten volgens hem het land links liggen, terwijl er wel iets meer Amerikanen en Britten op vakantie kwamen.

‘Toeristen lijken Marokko niet los te kunnen zien van de problemen in Tunesië en Egypte. Wij weten dat Marokko een veilig en stabiel land blijft, maar we moeten meer doen om die boodschap duidelijk te maken aan anderen’, aldus Haddad.

Om de toerismesector een duwtje in de rug te geven, kijkt het land vooral naar Russische en Chinese toeristen. Daarvoor worden zo snel mogelijk nieuwe vluchtroutes uitgebouwd die Marrakesh en Agadir verbinden met die landen.

‘Vooral Rusland biedt ons grote mogelijkheden. We willen de komende drie jaar het aantal toeristen optrekken met 400 procent, van 40.000 per jaar naar 200.000 per jaar.’

Daarnaast wil Haddad zijn land ook uitbouwen als belangrijkste verbindingspunt voor West-Afrikanen die naar andere Afrikaanse bestemmingen of Europa willen reizen. ‘We willen die mensen overtuigen om enkele dagen te blijven, om uit de luchthaven van Casablanca te komen en de medina en Hassan II-moskee te bezoeken.’