Seksualiteit in woonzorgcentra blijft taboe
Foto: ss

Seksualiteit bij ouderen blijft nog een taboe en er bestaat nog veel onwetendheid en onwennigheid rond seks in woonzorgcentra. Nochtans blijken 65-plussers gemiddeld een keer om de twee weken seks te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek bij 400 medewerkers van woonzorgcentra.

Seksualiteit bij ouderen blijft nog een taboe en rond seks in woonzorgcentra bestaat nog steeds veel onwetendheid en onwennigheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat de hogeschool Odissee en consultancybureau JVV Q in Zorg in 2015 hebben uitgevoerd bij 400 medewerkers van woonzorgcentra.

Niet alleen geeft de helft van de ondervraagden aan dat er te weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit van ouderen, één op de drie zegt dat er zelfs maatregelen genomen worden om het seksueel gedrag van bewoners af te remmen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de hogeschool Odissee en consultancybureau JVV Q in Zorg in 2015 hebben uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek staan te lezen op de welzijnssite Sociaal.Net.

Veel taboes resten er anno 2016 niet meer. Maar seksualiteit bij ouderen blijft nog wel wat in de taboesfeer hangen. Nochtans blijkt uit eerder onderzoek dat mensen op hoge leeftijd seksueel actief blijven. Zo blijken 65-plussers gemiddeld een keer om de twee weken seks te hebben.

Lacherig

Toch lijkt seks bij ouderen in het woonzorgcentrum nog steeds moeilijk bespreekbaar. Dat blijkt ook uit het onderzoek van hogeschool Odissee en JVV Q in Zorg. Bijna 9 op de 10 medewerkers van woonzorgcentra vinden wel dat seksualiteit en intimiteit bij het leven en dus ook in een woonzorgcentrum horen, maar toch geeft een kwart van de ondervraagden toe dat ze niet weten wat ze moeten doen wanneer ze bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een vrijend koppel of een masturberende bewoner.

Ruim 4 op de 10 medewerkers geeft ook aan dat er lacherig gedaan wordt over de thematiek en ongeveer de helft van de bevraagden vindt dat er te weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit en intimiteit van ouderen.

Opvallend is dat ongeveer één op de drie rapporteert dat er in hun woonzorgcentrum soms maatregelen genomen worden om seksueel gedrag van bewoners af te remmen. Wat die ingrepen dan precies zijn, staat niet in het onderzoek.

Volgens de onderzoekers is er nood aan vorming. Zo geven veel medewerkers (70 procent) aan dat ze graag meer kennis zouden hebben over seksualiteit bij ouderen. Woonzorgcentra zouden ook best een beleid rond seksualiteit en intimiteit uitstippelen. Ook verder onderzoek is nodig. Dat allemaal samen zou volgens de onderzoekers kunnen helpen om het taboe te doorbreken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig