Tata Steel bekijkt verkoop Britse divisie
Foto: REUTERS

Het Indiase staalconcern Tata Steel overweegt zijn verlieslijdende Britse activiteiten te verkopen. Er werken in het land zo’n 15.000 mensen voor het concern.

Tata Steel had al aangekondigd duizenden banen te gaan schrappen in Groot-Brittannië. Het bestuur is echter tot de conclusie gekomen dat de herstructureringsplannen voor de Britse divisie te duur zijn. Daarom moet worden afgezien van die reorganisatie, zo besloot de top van het bedrijf.

Volgens Tata Steel kunnen de Britse activiteiten eventueel als geheel of in delen worden verkocht. Het bedrijf heeft in de afgelopen vijf jaar omgerekend zo’n 2,5 miljard euro aan afschrijvingen moeten doen op het Britse onderdeel.

Tata Steel heeft net als andere staalbedrijven in Europa te kampen met zeer lastige marktomstandigheden vanwege een zwakke vraag en het overaanbod op de markt. Dat komt onder meer door de grote export van goedkoop Chinees staal. Ook is er sprake van hoge productiekosten in Europa, aldus Tata Steel. Het bedrijf denkt dat de moeilijke marktcondities voorlopig zullen aanhouden.

Tata Steel heeft Britse productievestigingen in Port Talbot in Wales en in Rotherham en Scunthorpe in het noorden van Engeland. De jaarlijkse capaciteit bedraagt circa 11 miljoen ton. Vorige week werd nog bekend dat Tata Steel twee fabrieken in Schotland verkoopt.

De onderneming voert nog overleg met de Britse overheid over de toekomst van de activiteiten in het land. De overheid heeft aangegeven hard te werken om de staalindustrie in Groot-Brittannië te behouden.

De vakbonden willen dat Tata Steel verantwoordelijk optreedt bij een verkoop van de Britse divisie en voldoende tijd uittrekt om een nieuwe eigenaar te zoeken.