Fluxys bekijkt samenwerking met Gazprom
Foto: BDW

Gasinfrastructuurbeheerder Fluxys heeft een raamovereenkomst ondertekend met de Russische gasreus Gazprom. De twee bekijken of een samenwerking mogelijk is om kleinschalig LNG (vloeibaar aardgas) te gaan gebruiken als alternatieve brandstof voor schepen.

Er gelden steeds meer restricties voor het gebruik door schepen van heavy fuel als brandstof. Een van de alternatieven is LNG. Fluxys en Gazprom gaan nu kijken of samen projecten kunnen worden opgezet. 'Beide ondernemingen hebben de intentie om samen te werken aan gezamenlijke projecten voor de bouw en de exploitatie van LNG-ontvangstterminals, LNG-tankstations en LNG-bunkeringinfrastructuur in Europa', klinkt het in een mededeling van het bedrijf nadat de overeenkomst in Parijs ondertekend werd door de vicevoorzitter van Gazprom, Alexander Medvedev, en Pascal De Buck, de gedelegeerd bestuurder van Fluxys.

Hoe de overeenkomst concreet ingevuld zal worden, is volgens de Fluxys-woordvoerder nog niet duidelijk. 'Zowel Fluxys als Gazprom ziet het potentieel van kleinschalig LNG. We gaan zien waar we kunnen samenwerken.'

Gazprom is nu al klant van Fluxys. Het Russische bedrijf gebruikt de infrastructuur van Fluxys om gas te transporteren. 'Voor onze rol als aargashub is het belangrijk om met alle grote spelers op de markt samen te werken.'

LNG kan niet alleen worden gebruikt als alternatieve brandstof voor schepen, zowel op zee als de binnenscheepvaart, maar ook als brandstof voor bijvoorbeeld zware vrachtwagens.