‘Het Greenpeace van extreemrechts’ gaat manifesteren in Molenbeek
Foto: rr

Een afdeling van Génération Identitaire, een radicale jongerenorganisatie uit Frankrijk, gaat zaterdag in Molenbeek manifesteren tegen de Islam. ‘Hun actiemethodes? Vrij spectaculair’, aldus Filip Dewinter.

‘Vergis u niet. Het gaat niet om een manifest, het gaat om een oorlogsverklaring.’ Met die forse uitspraak eindigt het oprichtingspamflet van Génération Identitaire, de Frans-Europese beweging die zaterdag in Molenbeek tegen de Islam wil betogen.

Dat belooft weinig goeds. De beweging ruikt namelijk een uitgesproken kans om zich internationaal op de kaart te zetten, nu alle ogen strak op Brussel gericht staan. De burgemeester van de geviseerde gemeente, Françoise Schepmans (MR), verbood de manifestatie, maar de aanhang groeit op Facebook en Twitter, nu ook andere splinter- en haatgroepen de oproep ondersteunen en massaal verspreiden.

Extra beveiligingsmaatregelen lijken noodzakelijk.

Spartaans leger

Génération Identitaire werd in 2012 opgericht na een reorganisatie van verschillende kleinere extreemrechtse organisaties, en trekt vooral ontgoochelde jongeren aan.

Hun gedeelde bekommernis? De verloedering van Europa en de Westerse waarden, het verlies aan ‘traditie, kennis en autoriteit op school’, de vrees van een sociale onzekerheid ‘die veel te genereus is voor vreemdelingen maar te weinig voor de onzen’.

De beweging gelooft ook niet dat ‘Kader onze broeder kan zijn, onze planeet ons dorp en de mensheid onze familie. We hebben ontdekt dat we wortels hebben en voorouders, en dat betekent onze toekomst’, luidens het manifest op de professioneel ogende website.

En de grote schuldigen van dat alles? De generatie van mei ‘68, de babyboomers, de politici, de multiculturele samenleving, de Islam. In de communicatie kiest de beweging daarom niet toevallig voor twee veelzeggende, terugkerende symbolen: het cijfer 732, dat verwijst naar de slag van Poitiers, waarbij de Frankische hofmeier Karel Martel een moslimleger in Frankrijk staande hield, en op de gele vlaggen prijkt ook telkens een omgekeerde V, de Griekse letter Lambda, die ook de schilden van het Spartaanse leger versierden, in de Grieks oudheid gevreesd voor zijn discipline en slagkracht.

Moskee bezetten

Omdat Génération Identitaire niet gelooft in de parlementaire weg (ook niet in een alliantie met het FN van Marie Le Pen) kiest het daarentegen voor concrete acties. Het noemt zichzelf daarbij ‘de eerste lijn van het verzet’ en gaat ‘geen enkel gevecht’ uit de weg. Het bezette al eens een moskee, en begin deze maand blokkeerde de organisatie de bruggen die van het vluchtelingenkamp in Calais naar het stadscentrum leiden.

Génération Identitaire kent ook aftakkingen in Nederland en Duitsland.

Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter noemt de acties ‘telkens goed voorbereid en vrij spectaculair’. ‘Er gaan vaak maanden werk aan vooraf, wat me charmeert –ik noem ze daarom wel eens het Greenpeace onder de radicalen.’

Wat de manifestatie van zaterdag betreft, denkt hij dat het vooral om ‘kleinere rechts-radicale groepjes gaat, die de naam van Génération Identitaire accapareren. ‘Want België kent, voor zover ik weet, geen lokale afdeling’.