Zowel Jan Jambon, Hans Bonte als Yvan Majeur wist dat hooligans zondag zouden afzakken naar Brussel. Niemand hield hen tegen.

Wie had de komst van een 400-tal hooligans naar het Beursplein vorige zondag moeten tegenhouden? Dat verschillende onder hen de Hitlergroet leken te brengen en bloemen vertrappelden, werd tot ver buiten België met verbijstering bekeken.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) kiest daarom voor de vlucht vooruit. ‘Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten, het publiek van de N-VA en Bart De Wever’, zo communautariseerde hij gisteren het probleem. Volgens Mayeur is het ‘schandalig’ dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde waar de hooligans de trein opstapten, niets hebben gedaan om de amokmakers te stoppen.

Mayeur wist ervan

Nochtans wist Mayeur dat de hooligans zouden afzakken naar Brussel. Hun komst was zelfs een van de redenen waarom hij zaterdag samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had opgeroepen om de geplande herdenkingsmars zondag niet te laten doorgaan. Ondertussen overlegde zijn eigen politiekorps met het Vilvoordse korps en de federale en spoorwegpolitie over een gezamenlijke aanpak. Er werd besloten dat de federale politie voor versterking zou zorgen. ‘Dat is het enige waar wij verantwoordelijk voor zijn’, zo klinkt het bij Jambon.

Volgens Bonte was er ook afgesproken dat de hooligans tot in Brussel zouden begeleid worden, waar men, in tegenstelling tot Vilvoorde, wel over voldoende politiecapaciteit beschikte.

Slechts één verantwoordelijke

Bij N-VA besluit men dan ook dat er slechts één iemand verantwoordelijk is voor het feit dat de hooligans van Brussel-Noord tot in het centrum konden optrekken: Mayeur zelf. ‘Zijn beschuldigingen zijn te gek voor woorden.’

De hele affaire is in elk geval een nieuwe illustratie van de gebrekkige samenwerking tussen de verschillende beleids­niveaus, amper enkele dagen nadat Jambon verwikkeld was in een welles-nietesspelletje met de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB over het al dan niet ontvangen van het bevel tot evacuatie van de metro op de dag van de aanslag.