Zo kon je de Mol thuis ontmaskeren
Foto: Woestijnvis
Hoewel vele kijkers én kandidaten tot het laatste moment in ongewisse bleven over de ware identiteit van de Mol, kon je het raadsel eigenlijk al in de eerste aflevering opgelost hebben. Zelfs al na een paar minuten. Een overzicht van de 'tips' die de makers van het Vier-programma verstopten in 'De Mol'.

Tip 1: De eerste kandidate die tijdens de begingeneriek van de eerste aflevering herkenbaar in beeld gebracht werd, was Cathy. Voor velen het signaal dat zij de Mol was, maar eigenlijk kreeg de kijker meteen de winnaar van het spel te zien. Even later kwamen voor het eerst de woorden "De Mol" in beeld. Op de achtergrond hoorde je iemand roepen. Juist ja, Gilles, ofwel de Mol.

Tip 2: Elke kandidaat had zo zijn eigen Molboekje, waar hij of zij verdachte handelingen van anderen in kon noteren. Die boekjes konden ook jou op het juiste spoor brengen, zelfs zonder dat je erin kon lezen. Elke kandidaat had namelijk een boekje in een andere kleur. Gilles maakte er een punt van om in elke aflevering een kledingstuk te dragen in dezelfde kleur als de afvaller van de week ervoor. Een paarse boxershort, een grijze T-shirt...

Tip 3: In de tweede aflevering krijgen de kandidaten een foto van het schilderij 'Het Laatste Avondmaal' voor de ogen. Daarop is te zien hoe Judas een omgestoten zoutvatje voor zich heeft staan. Het verspilde zout is symbool voor het verraad. In een van de latere afleveringen stoot Gilles 'per ongeluk' ook een zoutvatje om.

Tip 4: Aflevering 6: 'Praten tegen de Mol'. Alle kandidaten mogen drie minuten lang vragen stellen aan de anderen. Alleen de Mol kan horen wat ze zeggen, de anderen krijgen geluidsfragmenten te horen. Zo horen we onder meer Leonardo DiCaprio's Titanic-personage Jack 'I'm the king of the world' roepen, opgevolgd door een citaat van Arnold Schwarzenegger uit de film Junior. En laat Jack Junior nu net de middelste naam zijn van Gilles. Vergezocht? Misschien wel, maar die middelste naam was wel gewoon te vinden op het internet.

Tip 5: In aflevering 7 - en dit hadden veel aandachtige kijkers gespot - zag het groene Mol-logo er tijdens de eliminatie bij Gilles iets anders uit dan bij de andere kandidaten. Normaal gezien ging het om een labyrint, waar je met wat draaien en keren uitraakte, maar dan was alles afgesloten. We zaten als het ware opgesloten in het netwerk van de Mol.

Tip 6: Ook de muziekkenners konden weten dat het Gilles was. De Argentijnse zangers die de finale op gang zingen met het nummer 'El Topo' (Spaans voor de Mol) starten met de g mol als eerste noot. G = Gilles.

Tip 7: Nog een tip voor muziekliefhebbers. In de playlist van Gilles - die ook online te bekijken was - stond er telkens een verwijzing naar een proef die ze die aflevering zouden moeten afleggen. Een nummer van Amy Winehouse voor de wijnproef bijvoorbeeld.