Voormalige president Honduras pleit schuldig in FIFA-schandaal
Foto: REUTERS

Rafael Callejas, ex-president van Honduras en voormalig voorzitter van de Hondurese voetbalbond, heeft maandag in New York schuld bekend voor zijn aandeel in het corruptieschandaal binnen de Wereldvoetbalbond (FIFA). Hij werd door het Amerikaanse gerecht beschuldigd van afpersing en witwaspraktijken. Op 5 augustus kent Callejas zijn straf, aldus de rechtbank in Brooklyn.

De 72-jarige Callejas, van 1990 tot 1994 president van Honduras, is een voormalig lid van de commissie marketing en televisie van de FIFA. Hij werd onder meer verdacht van het in ontvangst nemen van steekpenningen van zo’n 1,6 miljoen dollar tussen maart 2011 en januari 2013 in het kader van de toewijzing van uitzendrechten voor het WK voetbal. In december pleitte hij nog onschuldig.

De voormalige president verbond zich tot het overmaken van 650.000 dollar. Daarvan moet hij binnen de week 180.000 dollar ophoesten. “Ik wist dat het oneerlijk was”, verklaarde Callejas, verwijzend naar de steekpenningen die hij ontving in ruil voor het toekennen aan het bedrijf Media World van de tv-rechten voor kwalificatiematchen van Honduras voor de WK’s van 2014, 2018 en 2022.