Acht lepe trucjes waarmee de Mol ons in de luren gelegd heeft
Foto: Woestijnvis
6 oktober 2015. Op die dag krijgt Gilles - de mol - een eerste keer uitleg over hoe hij de zoveel mogelijk proeven van het Vier-programma kon laten mislukken. Enkele geheime vergaderingen later was hij afgestudeerd als 'Mol'. Zo saboteerde Gilles het spel:

1. Ruth was de eerste kandidate die naar huis gestuurd werd. Ze kreeg echter nog een kans om terug te keren, maar daarvoor moest ze op de anderen rekenen. Gilles was eerst stellig tegen Ruths terugkeer - zij wist al zeker wie de Mol niet was - maar toen hij merkte dat er sowieso een meerderheid contra was, veranderde hij van kamp. 'Om sympathiek over te komen.' Door ook nog eens fout te antwoorden op Ruths vraag ('Nokia' in plaats van 'Samsung'), bezegelde hij haar lot: een verfbom in een Argentijnse taxi.

2. 'Natuurlijk kan ik wenen op commando', zegt Gilles, die meteen de daad bij het woord stelt. In amper 43 seconden lukt het hem al om de eerste tranen over zijn wang te laten rollen. Toen hij er 1.500 euro mee kon verdienen in de eerste aflevering, lukte hem dat echter niet. Zelfs niet na vijf minuten.

3. De radioproef: 'Om me niet verdacht te maken, kocht ik een kaart van Buenos Aires", zegt Gilles. 'Ik wist echter niet dat een van de locaties waar we naartoe moesten - het planetarium - daar zo prominent op zou staan. Ik heb er dan maar bijna de hele tijd mijn hand boven gehouden in de taxi. Maar Hanne zag het uiteindelijk toch. Gilles kon echter rekenen op een meevaller? 'Don't Cry for me Argentina' werd gedraaid, waardoor ze samen naar de begraafplaats reden. 'Op het kerkhof kon ik genoeg tijd rekken en de proef alsnog doen mislukken.' 

4. Samen met Stijn een pizzakoerier volgen naar Hanne in 'het duivenkot', het leek een eenvoudige opdracht tot er plots meerdere koeriers opdoken. 'Ik wist dat de rechtse de foute zou zijn, dus heb ik Stijn in die richting proberen leiden. Zodra hij me volgde, moest ik hem gewoon aanmoedigen.'

5. De schietproef: 'Hier had ik echt de perfecte positie om te saboteren. Onder het mom van de te verdienen vrijstelling kon ik lustig op iedereen schieten zonder verdacht over te komen. Uiteindelijk is alleen Bruno erin geslaagd om te ontkomen. Ze hadden me gezegd om er eentje door te laten glippen, maar toch heb ik dat niet bewust gedaan.'

6. Het moment waarop Cathy Gilles doorhad, was de fietsproef. Gilles was alles de hele tocht naar de kapel alles ijverig van buiten aan het leren, maar had het uiteindelijke antwoord toch fout. Opzettelijk twee foto's van plaats verwisseld.

7. Dat er geen enkele opdracht gelukt was bij de metroproef, kwam heel goed uit voor Gilles. Hij was sowieso van plan om op tijd in de metro te zijn - hij had er zelfs hard voor getraind. Als hij teken kreeg dat er veel opdrachten gelukt waren, zou hij dan doen alsof hij toch net te laat arriveerde. Nu kon hij gewoon doorlopen, zodat niemand hem zou verdenken.

8. 'Bij de pasvragen dacht ik er gewoon één of twee meer te nemen dan afgesproken, maar dan kwam Bruno plots met zo'n goed voorstel op de proppen. Dan heb ik besloten om te blijven discussiëren tot de tijd op was.' Met succes.

De mislukte sabotages

'Bij de kettingproef begon ik meteen te discussiëren over het belang van de vrijstelling en dat het geld hier toch maar bijzaak was', zegt Gilles. Jammer genoeg voor hem speelden Hanne en Stijn het net iets harder dan hem en dwongen ze hem om eerst te gaan. Zo verloor de Mol de controle over de uitkomst.

Om het Stijn en Thibaud moeilijk te maken in de geurproef, had Gilles een nietsdoorlatende deodorant gekocht. Geen zweet, geen geurtjes, dacht hij. Dat had echter een averechts effect. 'Gilles was eigenlijk de eerste die we eruit wisten te halen', aldus Stijn.

Omdat Gilles dacht dat Manuella de 'bankroetlama' gevangen had, smeet hij zich volledig tijdens die proef. Hij zamelde zelfs het meeste geld in van alle kandidaten. Zijn gezicht toen hij hoorde dat er toch geen bankroetlama in het spel was, sprak dan ook boekdelen.

Uiteindelijk werd er 'maar' 30.790 euro van een maximale 100.000 euro verdiend. Gilles was dus een goede Mol, zeker als je weet dat alleen Hanne en Cathy het uiteindelijk bij het rechte eind hadden.

Ex aequo

Hoe moeilijk het ook was om de Mol te ontmaskeren, nog veel moeilijker was het om een winnaar aan te duiden in de finale. Hanne en Cathy hadden allebei 27 van de 30 vragen correct, waardoor er een nieuwe vragenronde moest volgen. Tien vragen deze keer, maar nu telde ook de tijd mee. Opnieuw was er een ex aequo, alleen was Cathy sneller klaar met het invullen.