Sms roept Molenbeekse jongeren op tot jihad
Ook in Molenbeek houden militairen een oogje in het zeil na de aanslagen. Foto: Ivan Put

Jonge mannen in Molenbeek hebben zondagavond een sms’je gekregen dat hen oproept tot de jihad, schrijft The Guardian. ‘Broeder, waarom de westerlingen niet bevechten? Maak de juiste keuze in je leven.’

De Britse krant The Guardian zegt het sms’je, in het Frans, te hebben gezien. Het zou zondagnacht verstuurd zijn vanop een gsm met een prepaid account. Antwoorden of – nog belangrijker – het nummer traceren gaat niet.

Jamal Ikazban, PS-gemeenteraadslid in Molenbeek, heeft het op Twitter ook over de sms’jes.

‘Deze mensen proberen onze jongeren te overweldigen’, zegt hij aan The Guardian. ‘Het is alsof je drugsdealers aan de schoolpoort zou zetten. We moeten die rekruteerders van de straat halen. Het zijn roofdieren en onze jongeren zijn hun prooi.’

Voor de sms’jes circuleerden, doken er op Facebook ook al beelden op waarin lokale jongeren te zien zouden zijn die de aanslagen verheerlijken. Er worden ook propagandaberichten verstuurd via Facebook en e-mail.

Hoeveel jongeren het berichtje hebben gekregen, is onduidelijk. Maar volgens gemeenschapswerkers kopiëren rekruteerders voor Islamitische Staat de contactenlijst van nieuwe rekruten en richten ze hun propaganda specifiek op jongeren met Noord-Afrikaanse roots.

Jamal Zaria, de imam van de Arafatmoskee in Molenbeek, en een moeder van twee Syriëstrijders getuigen nog in The Guardian .