Marc Wilmots neemt de oefeninterland van de Rode Duivels van dinsdag in en tegen Portugal ondanks de vele afzeggingen en de verstoorde voorbereiding ernstig op. "Wij zijn niet naar Portugal gekomen voor het toerisme", klonk het maandag in de catacomben van het Estadio Municipal in Leiria, waar dinsdag om 20u45 Belgische tijd de aftrap gegeven wordt van het duel.

Alles over de Rode Duivels en het EK op Sportwereld.be

Zoals bekend verliep de aanloop naar het oefenduel op zijn zachtst gezegd niet op wieltjes. Omwille van de aanslagen van dinsdag op Zaventem en in Brussel werd het duel van het Koning Boudewijnstadion naar Leiria verplaatst en moest het hele schema van de Duivels in laatste instantie gewijzigd worden. Op de koop toe regende het afzeggingen in de selectie, Wilmots mist dinsdag maar liefst acht spelers. "Het klopt dat we spelers van wereldklasse zoals Kevin De Bruyne, Vincent Kompany en Eden Hazard moeten missen, maar ik heb nog voldoende kwaliteit in de kern. Dit zijn moeilijke omstandigheden, maar dat is geen excuus. Het is aan ons om oplossingen te zoeken."

Met het EK van komende zomer in het hoofd wordt het voor Wilmots ook heel interessant om zien hoe sommige spelers het er dinsdag van af brengen. "Ik heb een groep, ik heb geen titularissen. De spelers kunnen zich tonen en morgen zullen er jongens staan die het maximum willen geven. We bereiden ons voor op het EK en de plaatsen worden duur", klonk het.

De bondscoach kwam ook nog even terug op de verschrikkelijke aanslagen, die een diepe indruk hebben nagelaten op hem en zijn spelers. "Het was een emotionele schok, een aanslag in ons land en in onze luchthaven. We verloren onschuldige mensen. Toch mogen we geen angst tonen, we mogen niet stoppen en het leven moet voortgaan."

Ronaldo maakt gewoonweg deel uit van de allergrootsten

De Rode Duivels staan dinsdag in Leiria tegenover ene Cristiano Ronaldo, dé absolute vedette van de Portugese nationale voetbalelf. De smaakmaker van Real Madrid miste in de oefeninterland van vrijdag tegen Bulgarije (0-1) nog een pak kansen én een strafschop en kreeg daar in eigen land de nodige kritiek voor. Het valt af te wachten of hij - met de Clasico van komend weekend tussen Barcelona en Real in het achterhoofd - veel speelminuten krijgt tegen de Rode Duivels.

"Ronaldo is iemand die jaarlijks goed is voor zo'n 45 doelpunten of zelfs meer en maakt gewoonweg deel uit van de allergrootsten", klonk het een dag voor de wedstrijd bij Marc Wilmots. "Hij heeft al bijna alles gewonnen wat er te winnen valt en voor iemand als hem heb ik respect, heel veel respect", aldus de bondscoach.

De Belgische defensie zal zijn handen meer dan vol hebben met CR7. "Als je hem ruimte geeft en hem laat lopen, krijg je problemen. Dan is hij bijzonder sterk en één tegen één is hij quasi onstopbaar. Het is aan ons om snel te zijn en te anticiperen", aldus Wilmots, die Portugal als ploeg ook hoog inschat. "Portugal behoort altijd tot een van de beste landen van de wereld. De ploeg heeft veel individuele kwaliteiten, is technisch uitstekend en ook heel snel."

De laatste interlands tussen België en Portugal dateren al van 2007, toen de Portugezen in de EK-voorronde tweemaal te sterk waren (4-0 en 1-2). Voor de laatste Belgische zege moeten we teruggaan naar september 1989, toen België het in de WK-voorronde met 3-0 haalde.

Axel Witsel bijzonder trots op kapiteinsband

Axel Witsel staat tegen Portugal voor een speciale interland. Hij is in de oefenpot van dinsdag in Leiria aanvoerder van de Rode Duivels en wil heel België na een moeilijke periode een symbolische zege schenken. “Omwille van de aanslagen hebben we een bijzonder moeilijke voorbereiding achter de rug, maar eenmaal we op het veld staan moeten we aan voetbal denken. We moeten er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen en zo de kleuren aan ons land terug te geven”, klonk het maandag op een persconferentie in het Estadio Municipal in Leiria

De 27-jarige middenvelder van Zenit Sint-Petersburg, die dinsdag aan zijn 66e interland als Rode Duivel toe is, wordt bij afwezigheid van Vincent Kompany, Eden Hazard en Jan Vertonghen kapitein van de nationale elf en dat maakt hem best wel trots. “Als je het truitje van je land mag aantrekken, zorgt dat sowieso al voor de nodige fierheid. Dat daar voor mij ook nog de kapiteinsband bijkomt, maakt me nog fierder.”

Dat dat net tegen Portugal is - Witsel stond één seizoen op de loonlijst bij Benfica - geeft alles voor de ex-speler van Standard nog meer kleur. “Portugal is een speciaal land voor mij. Het heeft een van de beste teams ter wereld en heeft met Cristiano Ronaldo - naast Lionel Messi - een van de beste spelers ter wereld in de rangen. Hij kan vrijwel alles en er is geen tactiek tegen hem. Hij is niet de enige sterke speler in de selectie, ook Nani, Danny en Quaresma zijn bijzonder sterk. Wij hebben veel geblesseerden en roeien met de riemen die we hebben, maar hebben nog steeds veel kwaliteit om de wedstrijd te winnen.”

Witsel was zondag samen met bondscoach Marc Wilmots en Nicolas Lombaerts nog aanwezig op een plechtigheid op Zaventem, waar het trio bloemen neerlegde ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen. “Dat was een bijzonder moeilijk moment en we waren daar om iedereen moed in te spreken. We zagen hoe de luchthaven eraan toe was en dat was best choquerend. Door de beelden alleen op televisie te bekijken besef je echt niet wat er gebeurd is. Ons land moet verenigd blijven en iedereen moet zijn leven leiden zoals vroeger”, klonk het bij de voormalige Gouden Schoen.