Rode Duivels spelen met boodschap op truitje in symbolische interland
Foto: BELGA

De oefeninterland van de Rode Duivels van dinsdag in Leiria tegen Portugal wordt er ongetwijfeld één met een symbolisch randje. Voor aanvang van het duel, dat oorspronkelijk in Brussel gespeeld moest worden, zal er uitgebreid stilgestaan worden bij de aanslagen op Zaventem en in Brussel en de Duivels zelf spelen met een speciale boodschap op hun truitje. Dat verklaarde Marc Wilmots een dag voor de wedstrijd.

Veel meer wilde de bondscoach er niet over kwijt, maar normaal gezien is er voor aanvang van het duel ook een minuut stilte en dragen de Belgen een rouwband. “Tijdens de volksliederen zullen de spelers van beide ploegen ook door mekaar staan, als gevoel van eenheid”, gaf de bondscoach wel nog mee.

Wilmots was zondag samen met spelers Axel Witsel en Nicolas Lombaerts al bloemen gaan neerleggen op Zaventem. “Dat was een bijzonder emotioneel moment”, opperde de bondscoach. “We hebben met luchtvaartpersoneel gepraat en je kon de emotie in hun ogen lezen. Bij hen zit het heel diep, het is verschrikkelijk”.

Niet alleen de Belgen, maar ook de Portugezen zullen dinsdag stilstaan bij de gebeurtenissen van dinsdag op Zaventem en in Brussel. Zo zou de Portugese Premier Marcelo Rebelo de Sousa normaal gezien aanwezig zijn en ook de stad Leiria heeft een hommage aangekondigd. Wat dat is, is nog niet bekend, voor het duel van vrijdag tussen Portugal en Bulgarije werd het kasteel in de buurt van het stadion nog in de zwart-geel-rode kleuren verlicht.

Voor de partij konden omwille van de beperkte voorbereidingstijd oorspronkelijk geen tickets aangekocht worden. Supporters die de oefenpot van Portugal in Leiria tegen Bulgarije bijwoonden, mogen ook dinsdag het stadion binnen en maandag nog probeerde de Portugese Voetbalbond 1.000 tickets aan de man te brengen. De Portugese politiediensten hebben alvast verscherpte veiligheidsmaatregelen aangekondigd.