‘CIA fotografeerde gemartelde gevangenen eerst naakt’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA maakte foto’s van naakte gevangenen, voordat zij werden gemarteld. Dat blijkt uit geheime foto’s waarop gevangenen soms geblinddoekt en vastgebonden staan afgebeeld, aldus de Britse krantThe Guardian maandag.

Volgens The Guardian roepen de foto’s vragen op over het gebruik van ‘seksuele vernedering’ van verdachten door de Verenigde Staten. Een Amerikaanse ex-regeringsfunctionaris typeert de foto’s volgens de krant als ‘zeer gruwelijk’. Het is niet duidelijk om hoeveel verdachten het gaat. Op de foto’s zouden tevens vrouwen te zien zijn, alsook vermoedelijke CIA-medewerkers.

Na het nemen van de foto’s werden de gedetineerden naar locaties afgevoerd waar zij gefolterd werden. Op meerdere afbeeldingen is echter te zien dat gevangenen onder de blauwe plekken zitten, wat vermoedens doet rijzen dat zij ook voor de martelingen al mishandeld werden.

Vernedering verdachten sinds 9/11

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is er langzaamaan steeds meer kritiek geuit op de manier waarop de VS omgaat met terreurverdachten. De Iraakse gevangenis Abu Graib werd berucht door in 2004 opgedoken foto’s met daarop Iraakse gevangenen, die vernederd en mishandeld werden door Amerikaans gevangenispersoneel.

Ook Guantánamo Bay, de gevangenis op Cuba waar de VS terreurverdachten vasthouden, kreeg veel kritiek te verduren.

‘Mogelijke oorlogsmisdaad’

Meerdere mensenrechtenactivisten hebben het naakt fotograferen van verdachten omschreven als een mogelijke oorlogsmisdaad. De identiteit van enkele van de naakt gefotografeerde verdachten is bekend bij de redactie van The Guardian, maar wordt om privacyredenen niet publiekelijk bekendgemaakt.

Over hoe veel verdachten het slachtoffer zijn geworden van vernedering, mishandeling en marteling door de CIA is niets bekend. Mensenrechtenbewegingen hebben in de loop der jaren zeker vijftig mensen weten te identificeren, maar gedacht wordt dat het werkelijke slachtofferaantal veel hoger ligt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in