Zwitser volgt zichzelf op in WB-finale CSI-jumping Göteborg
Foto: REUTERS

De Zwitserse olympische kampioen Steve Guerdat heeft maandag voor de tweede opeenvolgende keer de finale van de Wereldbeker jumping op zijn naam geschreven. Hij won in het Zweedse Göteborg voor de Nederlander Harrie Smolders van de Belgische Stal Eurohorse uit Grobbendonk en de Duitser Daniel Deusser van de Belgische Stal Stephex Stables uit Meise. Nicola Philippaerts eindigde op de 13e plaats.

Na vier proeven was Steve Guerdat de enige ruiter die nog de nul achter zijn naam had. Hij mocht zo zichzelf opvolgen op de erelijst van de Wereldbekerfinale. Vorig jaar won hij in Las Vegas met 8 strafpunten. “Wellicht kon ik profiteren van het feit dat ik als eindlaureaat van 2015 automatisch was gekwalificeerd voor de finale in Göteborg, waardoor ik mijn 10-jarige ruin Corbinian een winter lang op een rustige manier kon voorbereiden op de belangrijkste wedstrijd van het indoorseizoen”, verklaarde de Zwitser na afloop.

De zege kreeg hij geenszins cadeau. Harrie Smolders, die met het 12-jarig Belgisch Warm Bloedpaard (BWP) Emerald N.O.P. als derde laatste de piste in mocht, hield zijn totaal op 3 strafpunten na een nulronde in 65.45. Daniel Deusser deed onmiddellijk na hem met Cornet d’Amour hetzelfde, maar finishte in 66.17. Die 72 honderdsten meer kostten de in Mechelen wonende Duitser de tweede plaats.

De als laatste gestarte Guerdat mocht met Corbinian geen enkele balk laten vallen, want die 4 strafpunten zouden hem achter Smolders en Deusser doen belanden. Maar met olympische koelbloedigheid hield Guerdat de nul op het scorebord.

Nicola Philippaerts was de beste Belg op de 13e plaats met een totaal van 20 strafpunten.

Smolders zag hoe zijn poulain, Jos Verlooy met Sunshine, in de laatste proef verkeerd uitkwam op de driesprong en zo drie keer op rij een balk liet vallen. Daardoor kreeg hij nog eens 12 strafpunten. Met een totaal van 28 kwam hij uit op plaats 18 in het eindklassement.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in