Boekhouder drugsbaas ‘El Chapo’ opgepakt
Foto van de arrestatie van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman afgelopen januari. Foto: AP

Juan Manuel Alvarez Inzunza zou jaarlijks driehonderd tot vierhonderd miljoen dollar witwassen voor het Sinaloa-kartel.

De boekhouder van het Sinaloa-kartel rondom de drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is zondag gearresteerd in de Mexicaanse stad Oaxaca.

De opgepakte Juan Manuel Alvarez Inzunza is volgens de Mexicaanse federale politie gelinkt aan een internationaal crimineel netwerk met takken in Mexico, Colombia, Panama en de Verenigde Staten. Hij wordt ervan verdacht jaarlijks driehonderd tot vierhonderd miljoen dollar te hebben witgewassen, meldt persbureau AFP.

‘El Chapo’ (De Kleine) werd begin dit jaar gearresteerd nadat hij vorig jaar juli via een 1,5 kilometer-lange tunnel uit een zwaarbewaakte gevangenis in Mexico-stad was ontsnapt. De beruchtste drugsbaas van Mexico gaf leiding aan het Sinaloa-kartel, dat na een bloedige strijd met andere bendes de controle kreeg over een aantal belangrijke drugsroutes naar de VS en in meer dan vijftig landen actief was. Guzmán vergaarde, met de hulp van Alvarez, een enorm fortuin, wat hem zelfs in de miljardairslijst van zakenblad Forbes deed belanden.

De boekhouder van het kartel wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij wordt gezocht voor de financiële fraude. De Mexicaan heeft de bijnaam ‘koning Midas’, naar de Griekse vorst die volgens de mythe alles wat hij aanraakte in goud liet veranderen. Volgens de federale politie is Alvarez ook betrokken bij drugshandel in een ander deel van Mexico, in de staat Jalisco in het westen van het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in