Ploeg Demoitié weet nog niet of ze Driedaagse zal rijden
Foto: BELGA

“Dit is een tragisch ongeval”, zegt woordvoerster José Been van Wanty-Groupe Gobert. “Het verlies van Antoine treft ons diep. Morgen start de Driedaagse De Panne-Koksijde, maar we weten nog niet of we die koers zullen rijden. We laten de beslissing aan de familie over.”

Demoitié viel zondag in Gent Wevelgem en werd daarna aangereden door een motard. “Er valt die man weinig te verwijten”, benadrukt Been naar aanleiding van allerlei reacties op Twitter over veiligheid in koers. “Het was iemand met heel veel ervaring. Hij is enorm aangedaan door het gebeuren. Dit is gewoon een tragisch ongeval. Antoine viel, die motor probeerde te remmen, maar is op hem gevallen. Het is niet vergelijkbaar met een motard die aan volle snelheid Stig Broeckx omver reed in Kuurne-Brussel-Kuurne of Peter Sagan in de Vuelta van vorig jaar. Het is een spijtig ongeval, met grote gevolgen. Onze ploegleider Hilaire Van der Schueren zag meteen dat het ernstig was. Antoine is naar het ziekenhuis gebracht, niet meer bij bewustzijn geweest en in de loop van de nacht overleden.”

Nochtans werden zondagavond al berichten verspreid door bepaalde media dat Demoitié was overleden. “Het heeft geen zin om de discussie over ethiek nu te voeren”, aldus Been, “maar het is jammer dat die berichten verspreid zijn. Antoine was op het moment dat het bericht op een bepaalde krantensite stond nog niet overleden. Het getuigt ook van weinig respect. Familie moest lezen op het internet dat Antoine was overleden. Dat is een spijtige zaak en zeer pijnlijk. Antoine is in de loop van de nacht overleden. Het is niet aan de media om te verkondigen dat iemand overleden is.”

“We zijn allemaal enorm aangedaan door het gebeuren”, vervolgt Been. “Antoine was zo’n lieve jongen, altijd met de glimlach, iemand die heel graag koerste, zo blij was dat hij in het wielerpeloton vertoefde en enorm trots dat hij nu bij onze ploeg ook wedstrijden van het hoogste niveau mocht rijden. Hij was net getrouwd, zat in een heel goede flow en was zeer gelukkig.”

Wanty-Groupe Gobert weet nog niet of ze Driedaagse De Panne-Koksijde zal rijden. “Die beslissing zal vanavond vallen”, aldus Been. “We laten de beslissing over aan de familie, we laten hen daarin een stem hebben. We staan in contact met de familie via onze renner Gaëtan Bille, zijn beste vriend. Het is aan hen om die beslissing te nemen. Als we zullen koersen, doen we dat voor Antoine, met hem in onze gedachten. Dit hakt er diep in bij de ploeg, een wielerploeg is als een familie, je bent zo vaak samen op pad, je deelt heel veel samen.”