Dodentol aanslagen loopt op tot 35, nog 96 gewonden in ziekenhuis
Foto: BELGA

De aanslagen in Brussel en Zaventem van dinsdag 22 maart hebben in totaal al aan 35 mensen het leven gekost. Er verblijven ook nog 96 gewonden in de ziekenhuizen, onder wie 55 op intensieve zorg.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) tweette maandagmiddag dat er bovenop het gekende aantal dodelijke slachtoffers opnieuw vier patiënten, die opgenomeen waren in het ziekenhuis, zijn bezweken aan hun verwondingen. 'De medische teams deden al het mogelijke', klinkt het. Daarmee loopt de dodentol op tot 35.

Uit respect voor de privacy van de slachtoffers en hun nabestaanden, zullen noch het parket noch het ministerie van Volksgezondheid informatie geven over identiteiten. Sinds de aanslagen van dinsdag 22 maart zijn al 28 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. De bevoegde diensten zijn nog steeds in de weer om de identiteit van drie andere overledenen te achterhalen, waarbij een dna-test uitsluitsel moet bieden.

Dodelijke slachtoffers

Op Brussels Airport vielen minstens 15 dodelijke slachtoffers: zes Belgen en negen buitenlanders. De buitenlandse slachtoffers zijn van Amerikaanse, Nederlandse, Zweedse, Duitse, Franse of Chinese nationaliteit.

In het metrostation Maalbeek werden minstens 13 mensen gedood. De meerderheid van hen is Belg: tien slachtoffers zijn landgenoten. De drie andere overledenen zijn van Italiaanse, Zweedse en Britse nationaliteit.

Een van de slachtoffers die dinsdag in het metrostation Maalbeek vielen, was Lauriane, de dochter van RTBF-journalist Michel Visart. In een indrukwekkend serene getuigenis, vertelde hij zaterdagavond op het RTBF-journaal over het onzekere wachten op nieuws. ‘De bevestiging van haar dood was een zware klap, maar ook wel een opluchting.’

Ook nog 96 gewonden in ziekenhuizen

Er liggen ook nog 96 gewonde slachtoffers verspreid over 29 verschillende Belgische ziekenhuissites na de aanslagen, onder wie 55 op de afdeling intensieve zorg. Dat heeft de overheidsdienst Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het totale aantal gewonden ligt rond 340, maar dat cijfer is nog niet definitief.

Dertig van de 96 gewonden verblijven in de gespecialiseerde brandwondencentra. Twee patiënten worden opgevangen in Franse centra en een derde slachtoffer met brandwonden wordt gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.