Weyts pompt 2 miljard euro in verbetering Brusselse ring
Ben Weyts (N-VA) Foto: BELGA

Vanaf 2019 zullen grootschalige werken van start gaan aan de Brusselse ring. Het totale kostenplaatje zal 2 miljard euro bedragen, zegt minister Weyts (N-VA).

Om het aantal weefbewegingen (auto’s die van rijstrook moeten veranderen) te verminderen, worden er over een lengte van 20 kilometer parallelbanen aangelegd, die het lokaal en doorgaand verkeer van elkaar scheiden. Op het viaduct van Vilvoorde komt er een vierde rijstrook. Daarnaast worden 3 nieuwe tramlijnen, 41 kilometer nieuwe fietsinfrastructuur en meer groen voorzien. Dit alles is goed voor een investering van 2 miljard euro, zo maakte Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Ben Weyts, maandag bekend.

Jaarlijks gebeuren op de Brusselse ring zowat 1.100 incidenten en ongevallen, die files veroorzaken. Volgens Weyts zijn de vele weefbewegingen daarvoor verantwoordelijk, alsook een gebrek aan goede alternatieven voor de auto.

Fietsbruggen en -tunnels

Weyts wil dus ook investeren in die alternatieven. Zo komen er 10 fietsbruggen, 9 fietstunnels en 41 kilometer nieuwe fietspaden, goed voor een investering van 70 miljoen euro. Het openbaar vervoer van en naar Brussel wordt uitgebreid met 3 nieuwe tramlijnen, hetgeen een investering van een half miljard euro vergt. Die nieuwe tramlijnen kunnen volgens Weyts dagelijks 20.000 auto’s van de Brusselse ring halen.

De herinrichting van de Brusselse ring moet in 2019 van start gaan en zou in het beste geval vier jaar in beslag nemen. Weyts lanceert alvast een grote informatiecampagne via sociale media en de website www.werkenaandering.be .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in