De meeste van de oudheidkundige schatten in Palmyra die door IS zijn vernield, kunnen wellicht worden hersteld. De antieke stad ‘zal er weer uitzien zoals voorheen’, aldus het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst.
Ondanks de vernielingen aan het werelderfgoed zegt Maamoun Abdelkarim aangenaam verrast te zijn door de zo goed als intacte staat van heel wat monumenten, zoals de Agora, de baden of het Romeins theater. ‘We hadden ons aan erger verwacht. Maar het algemene beeld is in goede staat’, aldus het hoofd van de oudheidkundige dienst.
Ook de Leeuw van Al-Lat, een gevaarte van 15 ton dat door IS was vernield, kan blijkbaar weer worden hersteld.
Het is echter twijfelachtig of de heropbouw van Palmyra zonder externe financiering kan gebeuren. Tijdens het terreurbewind in de archeologische site vernielde Islamitische Staat de twee kostbaarste tempels van Palmyra: de tempels van Bêl en Baalshamin. De heropbouw van de tweeduizend jaar oude monumenten kan volgens de oudheidkundige dienst al starten, maar zal na verloop van tijd ‘extra financiële middelen vragen’. ‘We zullen een gesprek staren met de Unesco’, aldus Abdelkarim.
Het verlies van de stad is een van de grootste tegenslagen voor IS sinds de terreurgroep het kalifaat heeft uitgeroepen in 2014. Voor president Assad is de herovering een bewijs van het succes van de militaire strategie van het leger .