Stormweer met windstoten tot 100 km per uur
Een beschadigde gevel in Rumst (28 maart 2016) Foto: BFM

Maandagochtend en -middag trekt een hevige stormdepressie door ons land. Tegen de avond zou die afnemen. Tot dan zijn windstoten tot 100 km per uur mogelijk.

De regenzone die zich maandagochtend boven ons land bevond, trok snel naar Duitsland weg, maar werd gevolgd door buien met onweer. Er staat een krachtige, aan zee een harde tot stormachtige zuiden- tot zuidwestenwind. Er zijn windstoten mogelijk tot 80 à 90 km/u in het binnenland en 100 km/u in de gebieden dicht bij de kust.

West-Vlaanderen

Het stormweer veroorzaakt op verschillende plaatsen ook verkeershinder. Er reden tussen 10 en 12 uur geen treinen meer tussen Lichtervelde en Brugge. Dat was het gevolg van een omgewaaide boom door de felle wind in Lichtervelde, bevestigt spoorwegnetbeheerder Infrabel. De boom bengelde boven de bovenleiding. De spanning werd meteen van het net genomen zodat de brandweer van Lichtervelde de nodige maatregelen kon nemen om erger te voorkomen.

Ook op de luchthaven van Oostende leidt de felle wind tot vertragingen. Een tweetal vluchten bleef bijna een uur langer aan de grond. Voor de terugkerende vluchten zijn er geen problemen, aldus Jetairfly. Ook de kusttram ondervindt hinder. Een voorwerp kwam op het traject van de kusttram terecht in Oostende. Er zijn vervangbussen ingelegd, want er is geen tramverkeer mogelijk tussen het station en halte renbaan.

De brandweer van Brugge kreeg verschillende oproepen binnen voor afgerukte takken en enkele schoorstenen die dreigden om te vallen. In andere delen van de provincie bleef het kalmer. Zo kreeg de zone Fluvia, dat is de hulpverleningszone van veertien gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen, amper twee oproepen binnen met beperkte schade.

Antwerpen

Het verwachte stormweer heeft volgens de eerste berichten slechts beperkte schade en hinder met zich meegebracht in de provincie Antwerpen. In Rumst en Boechout waaide een deel van een dak weg en op de drukke Bredabaan in Antwerpen moest de brandweer een omgevallen boom verwijderen, wat tot wat verkeersproblemen leidde.

De Antwerpse brandweer moest in totaal zowat 30 oproepen verwerken. Het ging vooral om problemen op bouwwerven en weggewaaide reclamepanelen, schade aan woningen is er nog nauwelijks gemeld. Op de luchthaven in Deurne konden enkele vluchten 's ochtends slechts met vertraging vertrekken door de rukwinden.

In onder meer Mechelen zijn de stadsparken maandag nog tot 14 uur dicht uit veiligheidsoverwegingen. In de stad Antwerpen is dat niet het geval, maar politie en brandweer vragen aan bezoekers wel om extra voorzichtig te zijn in de buurt van bomen.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen blijven alle recreatiedomeinen maandag gesloten door het stormweer. Dat meldt het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De brandweerkorpsen van de Zone Centrum kregen een vijftigtal oproepen, maar er worden geen gewonden gemeld.

De Oost-Vlaamse recreatiedomeinen zijn gesloten en ook de provinciale zwembaden zijn dicht. Dinsdag zullen de domeinen opnieuw toegankelijk. Het kinderfeest 'Eieren na Pasen' in het provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas, dat zou plaatsvinden aan de speeltuin, gaat door in de sporthal.

De brandweerzone Centrum (Assenede, Deinze, Gavere, Gent, Lochristi, Melle, Merelbeke, Zelzate) kreeg maandagvoormiddag een vijftigtal oproepen. Het ging vooral over bomen op de weg, weggewaaide stellingen of afgerukte dakpannen.

De komende dagen

Maandagavond en -nacht blijft het wisselvallig en er komen nog enkele buien voor. De minima bedragen 1 tot 6 graden.

Dinsdag is er af en toe zon, maar er komen ook nog buien voor, eventueel met een donderslag. Er staat een vrij krachtige, aan zee een krachtige zuidwestenwind die in de loop van de namiddag in sterkte zal verminderen. De maxima bedragen 7 graden in Hoog-België en zowat 11 graden elders.

Woensdag en donderdag is het wisselvallig met soms regen of enkele buien bij ongeveer 11 graden. Vrijdag en tijdens het weekend blijft het op de meeste plaatsen droog met zonnige perioden. De middagtemperatuur loopt geleidelijk op naar 15 graden en meer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in