De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur is verontwaardigd dat vierhonderd hooligans de rust op het Beursplein hebben verstoord. Hij vindt dat de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hadden moeten ingrijpen.

Vanuit Vilvoorde trokken honderden extreemrechtse hooligans met de trein naar Brussel. Rond 15 uur trekken ze het Beursplein op waar ze de herdenkingen van de aanslagen bruut verstoren, ondanks de vraag van de overheden om niet op paasdag te manifesteren.

De sfeer werd erg grimmig. Uiteindelijk verdreef de politie de hooligans van het plein. Twee agenten raakten daarbij gewond. De protestactie lokte veel verontwaardiging uit en ontging ook de internationale media niet.

Op RTL geeft Mayeur toe dat hij al sinds gisteren op de hoogte was gesteld dat hooligans mogelijk naar Brussel gingen komen. Maar ze hadden volgens hem nooit tot in Brussel mogen geraken. ‘Dat moesten anderen die hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen vermijden’, zegt hij. ‘De autoriteiten in Vilvoorde en de minister van Binnenlandse Zaken.’

In Vilvoorde liet de politie de hooligans naar Brussel vertrekken. Burgemeester Bonte benadrukt herhaaldelijk dat alles is verlopen volgens de afspraken met de politie van Brussel. Die afspraken zouden vrijdag al gemaakt zijn. De hooligans tegenhouden in Vilvoorde had daar te veel spanningen gecreëerd ‘en wij hebben de capaciteit niet van politieagenten en militairen die ze in Brussel wel hebben’.

Volgens Jan Jambon, ook hoofd van de spoorwegpolitie, is dit een zaak van de lokale overheid en had hij versterkingen voorzien. ‘Die versterken waren niet voorzien om ons van die hooligans te beschermen, maar van een andere dreiging’, reageert Mayeur.

Ook MR-fractieleider Vincent De Wolf (MR) vindt het onbegrijpelijk dat niet alles in het werk is gesteld om de hooligans te stoppen voor ze op het Beursplein waren. Hij noemt het incident rampzalig voor het imago van Brussel en België.