Vier terreurverdachten opgepakt in Rotterdam
Foto: afp

In Rotterdam is op vraag van Frankrijk een 32-jarige man opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag in Frankrijk.

Het gaat om een Fransman die in een terrorismeonderzoek naar voren is gekomen, zo meldt het Openbaar Ministerie . De verdachte wordt gelinkt aan Reda Kriket. Die laatstgenoemde werd donderdag bij een politieraid in Argenteuil bij Parijs opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al vergevorderde plannen had voor een aanslag.

In zijn woning werd, naast wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden, dat getraceerd werd door de Nederlandse politie.

Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Ook Abdelhamid Abaaoud werd toen veroordeeld. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

Bij de huiszoekingen van de politie in Rotterdam zijn onder meer telefoons, simkaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen. Om 1.30 uur werden de huiszoekingen beëindigd. Dat meldt het Nederlandse Landelijk Parket via Twitter.

Uitlevering

Het openbaar ministerie (OM) laat ook weten dat de procedure wordt opgestart om verdachte Anis B., die zondagmiddag in Rotterdam werd opgepakt, uit te leveren aan Frankrijk, waar de man gezocht werd. De drie andere verdachten die zondag gearresteerd werden worden verhoord door de Nederlandse recherche, aldus het OM.

De Rotterdamse politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de Nederlandse politie heeft de aanhoudingen verricht.

In het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Frankrijk, werden vrijdag ook in ons land drie verdachten opgepakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in