Ondanks de afgelaste herdenking aan het Beursplein in Brussel waren naar schatting 450 in het zwart geklede hooligans naar het plein afgezakt. 'Zeer ongepast', reageert premier Charles Michel. Een tiental amokmakers is opgepakt.

Sommige hooligans hadden mutsen aan, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekten. Sommigen leken ook onder invloed van alcohol. Ze scandeerden onder andere ‘Belgian hooligans. We zijn thuis.’ Er hing een gespannen en grimmige sfeer op het plein. Een paar heethoofden begonnen te schelden, duwen en trekken. Daarop greep de politie in, onder meer met het waterkanon. Het plein werd ook even afgesloten. Volgens de woordvoerder van de Brusselse politie raakten twee agenten gewond.

'Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten', aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck. 'Zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen.'

Fascistische groeten

Het ging om extreemrechtse voetbalhooligans van verschillende Belgische eersteklasseclubs die in Vilvoorde verzamelden en die zondagmiddag in Brussel-Noord van de trein stapten. Omstreeks 15 uur bevonden ze zich aan het Beursplein, ondanks de vraag van de overheden om niet op paasdag te manifesteren. Onder politiebegeleiding zijn ze na het tumult op het Beursplein terug op een trein richting Vilvoorde gezet. De meesten zijn doorgereden richting Antwerpen, zo meldt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A). Diegenen die in Vilvoorde zijn afgestapt hebben nog enkele keren tevergeefs geprobeerd te provoceren en zijn daarna afgedropen.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) was verontwaardigd door de actie van de hooligans, die ook de internationale media niet is ontgaan. 'Ik stel vast dat dit soort "crapuul" onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw. We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen.' Hij vindt het een schande dat Bonte en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon niet hebben ingegrepen.

Afspraken

Burgemeester Bonte benadrukt herhaaldelijk dat alles is verlopen volgens de afspraken met de politie van Brussel. De hooligans tegenhouden in Vilvoorde had daar te veel spanningen gecreëerd 'en wij hebben de capaciteit niet van politieagenten en militairen die ze in Brussel wel hebben'.

'Ze waren op weg naar de mars tegen de angst, maar het gaat hier duidelijk om een provocatie', zegt Bonte, die naar eigen zeggen even overwoog om de hooligans niet te laten vertrekken. 'Maar dat zou te zeer tot frustraties hebben geleid. Na overleg met het eigen politiekorps en bewakingsbedrijf Securair hebben we beslist om hen de trein te laten nemen. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie van Vilvoorde, in coördinatie met de Brusselse collega's.'

Waarom ze Vilvoorde als uitvalsbasis gebruikten, weet burgemeester Hans Bonte niet. Hij vreest dat ze daarmee al wilden provoceren, gezien de vele allochtonen die er wonen. 

'Ongepast'

Premier Charles Michel heeft de actie van de hooligans scherp veroordeeld. 'Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem.'