Italiaanse politie arresteert Algerijnse vervalser gelinkt aan Brusselse aanslagen
Italiaanse politieagenten in Rome na de aanslagen van 22 maart (archief) Foto: AFP

De Italiaanse politie heeft een Algerijnse man gearresteerd die in ons land gezocht wordt voor het verstrekken van valse papieren aan Salah Abdeslam, Najim Laachroui en Mohamed Belkaid. Het Belgische gerecht vraagt zijn uitlevering.

In Bellizzi, een dorpje in de buurt van het Zuid-Italiaanse Salerno, heeft de Italiaanse antiterreurpolitie DIGOS zaterdag de veertigjarige Djamal Eddine Ouali gearresteerd. Volgens Italiaanse media kwam de actie er na een arrestatiebevel van Interpol dat door de Belgische autoriteiten werd uitgevaardigd.

De Italiaanse politie meldt op Twitter dat een Algerijn gearresteerd werd die ‘in België gezocht wordt wegens het helpen bij de illegale immigratie die verband houdt met de aanslagen in Parijs’, en die deel uitmaakt van een groep vervalsers die ‘gelinkt zijn aan het bloedbad in Brussel’.

De Italiaanse website aSalerno kon beelden maken van de arrestatie.

 

 

Ouali’s naam zou opgedoken zijn op documenten die in oktober vorig jaar tijdens een huiszoeking in een appartement in Sint-Gillis zijn buitgemaakt door onze speurders. Bij de analyse van de duizenden gedigitaliseerde beelden werd informatie gevonden over de (aliassen van) terroristen die de aanslagen in Parijs en Brussel hebben gepland en uitgevoerd.

Laachraoui, Belkaid en Abdeslam

Tussen die documenten zouden vervalste paspoorten gevonden zijn van Soufiane Kayal (gebruikt door Najim Laachraoui, die zichzelf dinsdag op de luchthaven van Zaventem opblies), Samir Bouzid (een alias van Mohammed Belkaid, die vorige week bij een inval in Vorst werd neergeschoten door de politie) en Yassine Baghli (een alter ego van de gearresteerde Salah Abdeslam).

Ouali had recent een verblijfsvergunning aangevraagd aan de plaatselijke immigratiedienst, en kon zo gelinkt worden aan het arrestatiebevel dat op 6 januari van dit jaar door België werd uitgevaardigd. Pas gisteravond laat kon Interpol foto’s van Ouali aan de Italiaanse politie bezorgen en kwam de arrestatie in een stroomversnelling.

Over de arrestatie van Djamal Eddine Ouali zei het federale parket in België zondag desgevraagd aan Belga dat het dossier in België in handen is van het parket van Brussel. Het federale parket weigerde commentaar over het luik 'terrorisme' van het dossier.

Medeplichtige

De Italiaanse politie was zondag op zoek naar een medeplichtige van Ouali. Dat melden verscheidene Italiaanse media, die daarbij politiebronnen aanhaalden. De identiteit van de man werd niet bekendgemaakt. Hij zou de Algerijnse verdachte onlangs vergezeld hebben.