24 dodelijke slachtoffers van de aanslagen geïdentificeerd
Foto: Belga
24 dodelijke slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en op de metro in Maalbeek zijn geïdentificeerd. Dat is zaterdagmiddag gezegd op een persconferentie in het Crisiscentrum. Bij die aanslagen vielen 31 doden, onder wie drie daders. Het is nog wachten op de identificatie van vier dodelijke slachtoffers.

Drie van de doden zijn de daders. Van de overige 28 onschuldige slachtoffers, zijn tot nu toe 24 mensen geïdentificeerd. 

101 gewonden liggen zaterdagmiddag nog in 33 verschillende ziekenhuizen in België en Frankrijk, zegt de FOD Volksgezondheid in een persmededeling. 62 van hen liggen op intensieve zorgen, de 39 anderen 'krijgen op andere afdelingen de best mogelijke zorgen'.

Zwaar verbrand

Van die 101 patiënten in de ziekenhuizen zijn 32 personen zwaar verbrand. Zij worden verzorgd in gespecialiseerde brandwondencentra in heel het land. Hen wacht een lange revalidatieperiode, waarbij ze ook later nog intensief begeleid zullen worden.

Verwerkingsproblemen

Het totale aantal gewonden van de aanslagen van dinsdag ligt nu op 340. Maar de FOD Volksgezondheid voegt er onmiddellijk aan toe dat dat aantal nog niet definitief is. 'Dergelijke vreselijke gebeurtenissen veroorzaken regelmatig verwerkingsproblemen', klinkt het. 'Voor veel mensen komt nu en later de psychologische schok over wat ze meegemaakt en gezien hebben.' Daarom heeft Volksgezondheid experten klaarstaan 'om hen te helpen deze vreselijke ervaringen te verwerken'.

Centra voor Algemeen Welzijn

Slachtoffers die psychologische steun nodig hebben, kunnen terecht bij de dienst slachtofferhulp van de Centra voor Algemeen Welzijn, laat  Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) weten. Dat kan op het nummer 078-150.300, op www.caw.be of via Tele-Onthaal (106). In Brussel of Wallonië kunnen slachtoffers terecht bij Télé-Accueil (107) en bij de dienst slachtofferhulp van de politie Brussel. Die zal hen doorverwijzen naar  de meest aangewezen dienst slachtofferhulp van de lokale politie.