MIVB kreeg geen vraag van regering om metro to sluiten
Bloemenkransen aan metrostation Maalbeek Foto: afp
De MIVB heeft dinsdag geen vraag gekregen om de metro te evacueren na de aanslag in Brussels Airport. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei vrijdag in de Kamer nochtans dat de beslissing om te ontruimen al om 8.50 uur was genomen, 21 minuten vóór de aanslag in het metrostation Maalbeek. De NMBS zegt op haar beurt wel een evacuatiebevel gekregen te hebben, maar wil niet zeggen wanneer precies.

'Wij hebben de circulatie van het openbaar vervoer in Brussel onderbroken, en dat vóór de aanslag in de metro.' Dat zei minister Jambon vrijdag tijdens zijn ondervraging in de Kamer. Volgens hem werd om 8.50 uur de beslissing al genomen om de metro en de vijf stations in Brussel te evacueren. Om 9.04 uur kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land en werd de opdracht gegeven om over te gaan tot een ontruiming. Om 9.11 uur gebeurde dan de aanslag in metrostation Maalbeek. 

MIVB niet, NMBS wel?

Die uitspraak wordt nu betwist door de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, die zegt dat ze zo'n vraag tot evacuatie nooit gekregen heeft. De NMBS laat op haar beurt weten dat hun mensen wél de vraag hebben gekregen van de regering om de Brusselse stations te ontruimen. 'Zodra we die vraag kregen, hebben we daar op gereageerd', zegt woordvoerder Dimitri Temmerman zaterdag. Over het exacte tijdstip van de vraag wil hij echter geen commentaar geven.

Jan Jambon heeft intussen al gereageerd op dit welles-nietes-spelletje en zegt nu 'met de verschillende partners uit te zoeken hoe de zaken zijn verlopen om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.'