Belgrado hekelt “selectieve rechtspraak” na veroordeling Karadzic
Foto: REUTERS

De Servische regering heeft vrijdag het vonnis van het Internationale Joegoslaviëtribunaal ICTY tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic betreurd én bestempeld als een vorm van “selectieve rechtspraak”. Karadzic werd donderdag tot 40 jaar cel veroordeeld wegens genocide, misdaden tegen de mens(elijk)heid en oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995).

Elke rechtspraak die uitdraait op het veroordelen van één enkel volk (de Serviërs, nvdr) voor misdaden die door allen zijn begaan, is selectief, verklaarde de Servische minister van Justitie, Nikola Selakovic. Belgrado klaagt al jaren dat het ICTY zich voor de Joegoslavische oorlogen van de jaren ‘90 vooral op Servische verdachten focust, maar veel minder aandacht heeft besteed aan de andere conflictpartijen (Kroaten, Bosniakken, Kosovaren, ...). Kwantitatief klopt dit: meer dan 80 procent van de veroordeelden van Den Haag heeft de Servische nationaliteit.

De werking van het 23 jaar geleden opgerichte ICTY “laat een bittere smaak na”, zei de minister.

Selakovic reageerde na een spoedbijeenkomst vrijdag van de regering van premier Aleksandar Vucic. Die had donderdag al gewaarschuwd dat het vonnis tegen Karadzic niemand in de verleiding moet brengen om het bestaan van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina in twijfel te trekken. Bosnië is sinds de Vredesakkoorden van Dayton verdeeld in twee entiteiten, de Servische republiek en de Moslim-Kroatische Federatie. De federale instellingen in Sarajevo stellen nagenoeg niets voor.