Korpschef ontkent bewust achterhouden informatie in zaak Abdeslam: 'Er is fout gemaakt'
Foto: Belga
Hoofdcommissaris Yves Bogaerts van de politie zone Mechelen-Willebroek ontkent dat er in zijn korps bewust informatie werd achtergehouden in de zaak Abdeslam. Op 17 december al werd het dossier overgemaakt aan het parket Antwerpen en de federale politie Antwerpen. 'Er is achteraf wel een fout gemaakt. Later is de informatie door een collega niet doorgegeven', klinkt het. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon wacht het onderzoek van Comité P. af.

Begin december maakte de vreemdelingenpolitie van de zone Mechelen-Willebroek een informatierapport op. Daarin vermeldt de commissaris dat de 'zoon van Djamillah Mohamed', ene Abid Aberkan, sterk geradicaliseerd is. De vrouw zou wonen aan de Vier-Windenstraat 79 in Sint-Jans-Molenbeek, waar terrorist Salah Abdeslam vorige week werd opgepakt.

In het rapport staat ook dat Abid Aberkan 'contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam'. Die informatie zou nooit aan het Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK) bezorgd zijn, een gangbare procedure. Korpschef Yves Bogaerts zou ze enkele maanden ‘on hold’ hebben gezet.

'Er waren problemen met de bron van de informatie en de inhoud ervan. Daarom hebben de mensen van onze cel radicalisering voorgesteld om de informatie over te maken aan het parket Antwerpen', reageert de hoofdcommissaris. 'De enige informatie die het rapport bevatte, was 'dat er contacten geweest zouden zijn met de broers Abdeslam. Maar er was er geen over een onderduikadres.'

Bogaerts geeft wel toe dat het dossier achteraf niet werd doorgegeven. 'Een collega heeft een fout gemaakt. Geen kwaad opzet. De collega heeft een uistekende staat van dienst, en hij is zich bewust van zijn fout', zegt de hoofdcommissaris. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wilde zich vrijdag in de Kamer niet uitspreken over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden. Jambon wacht het onderzoek af van het Comité P, dat toezicht houdt op de politie. "Ik vertrouw erop dat zij een grondig onderzoek zullen verrichten en wacht dan ook dat resultaat af."
 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in