Militairen mogen nu ook bagage controleren
Politieagenten en militairen controleren de mensen die het metrostation Brouckère willen binnengaan. Foto: AFP

Om de ingezette militairen ‘maximaal efficiënt te kunnen gebruiken’, heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist dat ze nu ook mogen patrouilleren en indien nodig bagage of rugzakken mogen controleren. De soldaten moeten dat wel altijd doen onder commando en in aanwezigheid van de politie.

Meteen na de aanslagen dinsdag heeft Defensie de troepen maximaal gemobiliseerd en in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Er werden zo snel mogelijk 740 militairen ingezet. En toen het Ocad, het orgaan voor de dreigingsanalyse, het dreigingsniveau heeft opgetrokken naar vier, het hoogste niveau, werd dat aantal in enkele uren tijd opgetrokken naar een duizendtal met ook nog een permante strategische reserve van enkele honderden soldaten.

Nu het dreigingsniveau terug op drie staat, heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist om het aantal ingezette militairen stelselmatig weer af te bouwen van 1.000 naar 740.

Dat heeft het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vrijdagochtend meegedeeld.

Altijd in aanwezigheid van politie

Maar waar de militairen in de nasleep van de aanslagen in Parijs enkel bewakingsopdrachten deden, mogen ze nu ook patrouilleren en bagage doorzoeken. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.

De militairen mogen wel niet zelfstandig patrouilleren of fouilleren. Het moet steeds onder direct commando van de politie gebeuren en er moeten ook agenten fysiek in de buurt zijn.

Bijkomende inspanningen

Het leger heeft niet alleen militairen de straat opgestuurd na de aanslagen. Er werd ook extra ondersteuning geboden aan ontmijningsdienst Dovo, de speurhonden van Defensie werden ingezet, helikopters en ambulances werden ter beschikking gesteld en het Militair Hospitaal fungeerde als eerste opvang van voor de slachtoffers.