'Abdeslam wijst Abaaoud aan als verantwoordelijke aanslagen Parijs'
Foto: rr
Tijdens zijn verhoor door de federale politie zou Salah Abdeslam zijn rol in de aanslagen van Parijs geminimaliseerd hebben. 'Het is door mijn broer dat ik betrokken ben geraakt.' Dat heeft de terreurverdachte volgens het Franse BFMTV aan de speurders verteld. Hij stelde ook dat Abdelhamid Abaaoud de verantwoordelijke zou zijn van de aanslagen.

Vier maanden na de aanslagen in Parijs en een week nadat hij werd opgepakt in Molenbeek, zou Salah Abdeslam details gedeeld heben over de aanslagen in Parijs.

Volgens BFMTV was Abdeslam de terrorist die zich moest opblazen in het Stade de France. 'Maar ik wou me niet opblazen en ik had geen ticket voor de match. Vervolgens heb ik mijn wagen genomen en zonder specifiek doel weggereden.' Dat zou hij volgens het Franse medium aan de speurders verteld hebben.

De aanslagen in Parijs zouden overigens ingegeven zijn door Abdelhamid Abaaoud, die Abdeslam als de echte verantwoordelijke van het drama aangeduid zou hebben. 'Negen mensen en ikzelf waren de terroristen van Parijs. De drie kamikazes van de Bataclan kende ik niet. Ook Abaaoud had ik op voorhand nog maar één keer gezien', zou Abdeslam beweren.

Nochtans werden de twee mannen samen veroordeeld voor beroving in 2010. De tv-zender wijst erop dat er meerdere vertekeningen of feitelijke gaten zitten in de verklaringen van Salah Abdeslam tijdens dat verhoor.

Die zou ook nog laten verstaan hebben dat het door zijn broer Brahim is dat hij betrokken raakte bij het terroristische plan. 'Dankzij hem weet ik dat Abaaoud het brein was achter Parijs', klonk het. Terwijl zijn naam meermaals opduikt bij logistieke aankopen, beweert Salah Abdeslam dat 'telkens hij aankopen moest betalen en het geld afkomstig was van Brahim'.