Horeca rekent op snel herstel
Toeristen blijven momenteel massaal weg uit Brussel Foto: BELGA
de aanslagen in onze hoofdstad zorgen ervoor dat reizigers massaal hun verblijf annuleren. Toch hoopt de sector dat de situatie zich snel zal herstellen.

Eind vorig jaar leed de Brusselse horeca al duidelijk onder de terreurdreiging in de nasleep van de aanslagen in Parijs. Maar in de eerste maanden van dit jaar was er wel al herstel merkbaar. Na de explosies van dinsdag is de situatie weer helemaal omgeslagen.

Visit.brussels, het Brussels Agentschap voor Toerisme, kan voorlopig geen concrete cijfers geven. Maar Marc Van Muylders, ondervoorzitter van Horeca Brussel, zegt vandaag in De Tijd dat de annuleringen nu massaal binnenrollen voor het paasweekend. ‘De meeste hotels staan nu zo goed als leeg.’ Die situatie kan nog weken blijven duren, vreest hij. ‘Zelfs voor de periode april tot juni, belangrijke maanden voor groepsreizen, zijn er al veel afzeggingen.’

De situatie is ook in het hotel van Muylders zelf duidelijk te merken. Deze week had hij alle 35 kamers verhuurd. Maar er kwamen slechts vier klanten opdagen. ‘Het is het verhaal van heel de Brusselse horeca. Ook in restaurants zijn de lege tafels niet te tellen’. Hij wijst erop dat veel hotels verplicht zullen zijn om de reservaties terug te betalen, wat voor sommigen het faillissement zou kunnen betekenen.

'Veerkrachtige sector'

Ook in de Vlaamse steden zouden hotels met annuleringen af te rekenen krijgen, maar de situatie is er niet zo dramatisch als in Brussel, klinkt het. Horeca Vlaanderen vermoedt trouwens dat er snel een wederopstanding komt. 'We voelen snel de gevolgen, maar ook vlug de heropleving. Een deel van de annulaties wordt ook uitgesteld naar latere datum'.

Dat wordt bevestigd bij Toerisme Vlaanderen. Na de aanslagen in Parijs bijvoorbeeld liep het aantal buitenlandse overnachtingen in heel Vlaanderen tijdens de maanden november en december terug met 15 procent. Sinds begin dit jaar en zeker vanaf februari trokken de cijfers weer aan. 'Die veerkracht is typisch voor onze sector', zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. 'We voelen onmiddellijk de gevolgen na dergelijke incidenten maar zijn ook in staat om ons te herstellen'.