Zevende arrestatie in Vorst
Zes mensen zijn opgepakt bij verschillende politieacties donderdagavond. Foto: Robin De Becker

Na de huiszoekingen en arrestaties die donderdagavond plaatsvonden in Brussel, Jette en Schaarbeek, heeft er vrijdagochtend in Vorst nog een huiszoeking plaatsgevonden waarbij één persoon is opgepakt. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket.

Het federaal parket geeft in de loop van de dag meer uitleg over de nieuwe arrestatie.

Vast staat dat tweeënhalve dag na de aanslagen in Brussels Airport en het metrostation Maalbeek speurders gisteren in de vooravond opnieuw een reeks arrestaties hebben gedaan in het Brusselse. Het federaal parket wilde enkel bevestigen dat in totaal zes mensen zijn opgepakt, onder wie drie vlak bij het Brusselse Justitiepaleis. Er vonden ook huiszoekingen plaats in Zaventem, Jette en Schaarbeek.

De operatie zou volgens onze informatie kaderen in de zoektocht naar de voortvluchtige medeplichtigen van de aanslagen op de luchthaven en de Brusselse metro. Of de derde kamikaze van de aanslag in Zaventem onder de gearresteerde personen is, kon nog niet worden bevestigd. Die ‘man met het hoedje’ vluchtte vlak voor de aanslag op Brussels Airport weg en liet zijn splinterbom daar achter. Zijn kompanen Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui bliezen zichzelf op.

Een andere medeplichtige werd ontmaskerd op camerabeelden van een Brussels metrostation waar hij te zien is naast Khalid El Bakraoui, de kamikaze van Maalbeek. De twee zijn op de camera te zien terwijl ze met elkaar praten naast een ticketverdeler op het metrostation Petillon. El Bakraoui is daar allicht uitgestapt omdat hij zich vergist had van rijrichting.

Volgens onze bronnen zou één van de gisteren opgepakte mensen de tweede man zijn uit de metro. Maar het federaal parket wilde dat gisteravond niet bevestigen.

De arrestatie zou er zijn gekomen nadat een politieagent de man had herkend nadat de beelden van de metro intern bij de politie werden bekeken. Er zouden ondertussen ook beelden zijn opgedoken waarop te zien is waar en hoe de terroristen de tassen kopen die ze gebruikten bij hun aanslag.

De speurders voerden nog de hele avond versterkte huiszoekingen uit. Ook vandaag zouden er nog verschillende onderzoeksdaden plaatsvinden. De identificatie en het verhoor van de gearresteerde mannen zullen meer duidelijkheid moeten brengen over hun betrokkenheid.