Radovan Karadzic, ex-leider van de Bosnische Serviërs, is door het Joegoslaviëtribunaal schuldig bevonden aan genocide en oorlogsmisdaden. Hij is veroordeeld tot 40 jaar celstraf. De ex-leider gaat in beroep.

De 70-jarige Karadzic is in Den Haag schuldig verklaard voor tien van de elf aanklachten, waaronder de volkerenmoord in Srebrenica tijdens de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995).

Op 11 juli 1995 werd de moslimenclave Srebrenica in Bosnië, die nochtans als veilige haven uitgeroepen was door de Verenigde Naties, onder de voet gelopen door Bosnisch-Servische militairen onder leiding van Ratko Mladic. Meer dan 8.000 moslimjongens- en mannen kwamen om het leven.

Volgens de rechter is Karadzic verantwoordelijk voor het bloedbad, dat de VN als een genocide bestempelde. Hij wou de Bosnische moslimmannen uitmoorden. Voor een tweede aanklacht van volkerenmoord in Bosnische dorpen is hij vrijgesproken. Daar was voor de rechter onvoldoende bewijs voor.

Hij is ook schuldig bevonden voor misdaden tegen de mensheid bij de belegering van Sarajevo. Daarbij kwamen minstens 12.000 mensen om. De Bosnische oorlog eiste minstens 100.000 levens.

Zelf heeft Karadzic de aanklachten altijd ontkend. Volgens hem werden de wreedheden gepleegd door malafide individuen en niet door troepen onder zijn bevel. Hij gaat in beroep. Het proces sleepte acht al jaar aan.

Waarschuwing

VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra’ad Al Hussein zegt dat de veroordeling een waarschuwing is voor nationalistische leiders in Europa en elders die nationalistische gevoelens exploiteren en minderheden als zondebok gebruiken. Voor hem is de schuldigverklaring ook een bewijs dat niemand, hoe machtig ook, zijn straf zal ontlopen voor zulke misdaden.