Geens: 'Pas op de hoogte gebracht nadat vliegtuig met El Bakraoui op Schiphol was geland'
Foto: EPA
Ibrahim El Bakraoui kon in 2015 'zoals een normale Belg' de luchthaven betreden, omdat niemand op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens donderdag gezegd na afloop van de spoedzitting van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Ook Nederland

Ook al wil Geens de Kamercommissie vrijdag als eerste inlichten over de exacte chronologie van wat vorige zomer gebeurd is, toch stond hij erop de internationale pers kort in te lichten over de stand van zaken.

De Turken lieten België eind juni 2015 weten dat Ibrahim El Bakraoui opgepakt was en waarvoor, maar zetten hem op 14 juli op een vliegtuig richting Schiphol 'zonder verdere verwittiging dat hij zou worden uitgewezen en naar waar', aldus Geens in de perszaal van het Justus Lipsius-gebouw.

Omdat niemand ervan op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen, kon El Bakraoui 'zoals een normale Belg' de luchthaven betreden. Hij kon dus ook niet worden opgepakt.

'Dat is de info waar we nu over beschikken, maar die wordt nog verder geverifieerd. Morgen hebben we het debat in het parlement', aldus nog Geens.

Ibrahim El Bakraoui werd in 2015 vanuit Turkije op een vliegtuig naar Schiphol gezet, ‘de gronden daarvoor waren bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend’. Dat schrijft de Nederlandse minister voor Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Hij spreekt niet van een uitzetting.

Nederland bevestigt: ambassade was op hoogte van komst Ibrahim El Bakraoui

In een open brief aan de Kamer bevestigt de Nederlandse minister Ard van der Steur vandaag dat de Turkse autoriteiten El Bakraoui op 14 juli 2015 op een vlucht naar Amsterdam hebben gezet. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat ook diezelfde dag in een nota die geplaatst werd in de elektronische postbus van de Nederlandse ambassade.

Maar die nota bevatte geen informatie of duiding over de reden waarom El Bakraoui op die vlucht werd gezet. 'Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen.', zegt de minister van Veiligheid en Justitie.

In Nederland was El Bakraoui onbekend. ‘Er waren in Nederland geen verdenkingen tegen hem bekend. Betrokkene stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland niet vastgezeten’, zo vervolgt van der Steur, die eraan toevoegt dat Nederland niet betrokken is geweest bij het onderzoek naar de criminele antecedenten van El Bakraoui.

Het Nederlandse parlement had om de brief gevraagd nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag had verklaard dat Turkije El Bakraoui vorig jaar had opgepakt en had uitgezet naar Nederland. Het Nederlandse parlement wou reeds donderdag over die zaak debatteren, maar door de laattijdige aankomst van de brief van van der Steur is dat debat uitgesteld.

Van der Steur gaf ook de nota mee: