Turks president Erdogan verklaarde in een toespraak dat de autoriteiten daar Ibrahim El Bakraoui in juni 2015 'uitleverden', maar dat blijkt niet te kloppen. Hij werd wel uitgewezen, maar niet aangehouden. Volgens bevoegd minister Geens werd de man niet naar België teruggewezen, maar naar Nederland.

Uit verschillende bronnen is vernomen dat Ibrahim El Bakraoui de man is die werd uitgewezen door Turkije. El Bakraoui blies zichzelf gisteren op in de luchthaven van Zaventem. In juli vorig jaar werd de Belgische verbindingsofficier op de ambassade in Ankara op de hoogte gebracht dat hij naar Amsterdam gestuurd zou worden.

Bij aankomst werd hij niet aangehouden door het gerecht.

In welke mate de waarschuwing aan België wees op een veiligheidsrisico, en dus een link met terrorisme, is nog niet duidelijk. Eerder deze avond kwamen er berichten dat de Turkse president Erdogan zou hebben gezegd dat 'een van de terroristen van Zaventem was "uitgeleverd" door Turkije'. Dat blijkt dus niet te kloppen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaarde op Eén dat El Bakraoui inderdaad van aan de Syrische grens werd teruggewezen door de Turken. El Bakraoui stond toen volgens hem nog niet bekend voor terrorisme. De informatie die Geens van het parket kreeg, zegt bovendien dat de man niet werd teruggewezen naar België, maar naar Nederland.

Het verhaal doet denken aan de manier waarop de broers Salah en Ibrahim Abdeslam in het voorjaar van 2015 ook niet werden aangehouden door de politie. Zij zouden naar Griekenland of Turkije zijn gereisd, de twee klassieke tussenstations op weg naar Syrië. Het gerecht had te weinig concrete elementen in handen om hen op dat moment aan te kunnen houden op verdenking van terrorisme. 

El Bakraoui werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken. Geens wou over dat specifiek geval geen uitspraak doen. 'Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen', gaf hij wel toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in