Honderden familieleden van de 149 slachtoffers van de crash van Germanwings worden donderdag in de Franse Alpen verwacht voor een plechtigheid ter herdenking van het drama van een jaar geleden, zo is van de autoriteiten vernomen. Sommige familieleden namen woensdag al deel aan herdenkingen in Barcelona, waar het vliegtuig vertrok, en in Düsseldorf, de bestemming van de vlucht.

Met vluchten gecharterd door Lufthansa, het moederbedrijf van de lagekostenmaatschappij Germanwings, 'zijn 605 verwanten van de slachtoffers op weg', zei Bernard Guerin, prefect van het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Donderdag organiseert de Duitse luchtvaartmaatschappij een privéplechtigheid in Vernet, de gemeente in het zuidoosten van Frankrijk die het dichtst bij de plaats van de ramp ligt. 'De families willen niet dat hun verdriet gefilmd wordt', aldus de prefect.

Er zal geen enkele officiële vertegenwoordiger van Frankrijk of een ander land deelnemen, preciseerde Guerin. Lufthansa liet weten dat de familie van Andreas Lubitz niet aanwezig zal zijn. De 27-jarige copiloot, die ernstige psychologische problemen had, vloog op 24 maart 2015 doelbewust tegen een berg.

De slachtoffers kwamen uit negentien landen, vooral uit Duitsland (72 doden) en Spanje (50 doden). Op de luchthaven van Barcelona namen woensdag tientallen familieleden deel aan een sobere herdenking, samen met onder meer premier Mariano Rajoy. Honderdnegenenveertig kaarsjes werden er geleidelijk uitgeblazen door de wind.

In Düsseldorf kwamen de verwanten van de 72 Duitse slachtoffers bijeen in 'een ruimte van stilte' op de luchthaven. Op de twee luchthavens werden herdenkingsplaten onthuld voordat de mensen naar de Franse Alpen vertrokken.