‘Als ze in België chocolade blijven eten, dan kunnen ze terrorisme niet bestrijden’
Foto: Flash90

De Israëlische minister van Inlichtingen Yisrael Katz heeft ook gereageerd op de aanslagen die dinsdag plaatsvonden op verschillende plaatsen in Brussel. Hij bekritiseerde de houding van België en maakt duidelijk dat verandering nodig is. Al deed hij dat op een bijzondere manier.

Nadat het zogenaamde ‘hart van Europa’ getroffen werd door aanslagen, komen er van alle uithoeken van de wereld reacties op deze gebeurtenissen. Ook Israël hoort erbij.

‘Als ze in België zullen doorgaan met chocolade eten, genieten van het leven en verder blijven doen alsof ze grote liberalen en democraten zijn, dan zullen ze niet beseffen dat sommige moslims in hun land terreur aan het organiseren zijn en zullen ze niet in staat zijn om tegen deze moslims te vechten’, klinkt het bij de Israëlische minister van Inlichtingen Yisrael Katz.

‘Europa en Amerika slagen er niet in om duidelijk te definiëren wie de vijand is. Wanneer dat niet lukt, dan kun je geen oorlog voeren’, stelt hij.

Onderschatten

De commentaar van Katz komt er nadat een andere Israëlische minister ook al voor ophef zorgde. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Ofir Akunis plaatste een reactie op sociale media: ‘Ik herhaal: velen in Europa hielden zich liever bezig met het veroordelen van Israël en producten labelen en boycotten. Ondertussen kwamen, onder de neus van de burgers, duizenden extremistische terreurcellen tot bloei.’

Hij suggereerde dat Europa dreigingen onderschatte en waarschuwingen negeerde en als gevolg daarvan nog aanslagen mag verwachten. En volgens verschillende buitenlandse media is hij niet de enige met deze mening. 

The Washington Post citeert Simon Perry, een professor criminologie in Jerusalem: 'Europa moet investeren in een goed veiligheidssysteem en ook de bevolking moet bij dat proces betrokken worden. Het zou goed zijn voor Europa om iets uit te dokteren. Ze kunnen de eerste golf aanslagen misschien niet meer tegenhouden, maar een tweede golf kan eventueel wel vermeden worden.'

Ook Peter Neumann, een Duitse onderzoeker, liet weten dat Europa zal mogen accepteren dat aanslagen meer zullen voorvallen in de toekomst.